zondag 23 mei 2010

 

Verslag busreis Vogelpark Walsrode, regio Zwolle, 15 mei

 

Wachten voordat we binnen gaan

Voor de ingang van Walsrode

Volière met steltvogels

Volières in een tropische hal

Ooievaar met jong op het nest

Java boomeenden met kuikens

Verslag en foto's door Wietske Ubels

Zaterdag 15 mei stond in Zwolle de bus gereed om naar Vogelpark Walsrode te vertrekken. Vijftig leden met introducés van Aviornis afdeling Zwolle stapten vol goede moed in. Eerst even langs de Hongerige Wolf in Ommen om nog negen leden op te halen en toen op naar Duitsland.

Na 2½ uur rijden werd het voor sommigen onder ons tijd voor een sigaretje en koffie, waarna de reis verder ging. Om 10.30 uur kwamen we aan bij het vogelpark. Even wachten op de toegangskaarten die Ben van Dijk ging halen en we konden het park in.

Aan het begin van de route door het park waren prachtige volières met onder andere, wulp, kemphanen en kluten. De namen stonden niet in het Nederlands op de bordjes waardoor het soms wat moeilijk was om uit te vinden welke vogels er in moesten zitten. Maar iedereen was het er over eens dat de volières prachtig was ingericht. Onder andere de hop, het woudaapje en de harlekijn eend liepen in een voor hun natuurlijke omgeving.

In een kas met wat kleinere vogels zaten onder andere textorwevers die heel kunstig hun nest hangend aan het gaas maken. Voor de bijeneters was er een wand gemaakt met daarin de voor hun zo specifieke buisvormige nesten.

In weer een andere volière was een strandje voor kustvogels gemaakt met daarin water wat heen en weer klotste als de zee met ook het specifieke geluid van de branding. Onder andere kluten, kievieten, scholeksters en een sternensoort (Incastern) hadden hier een prachtig gebied.

Vele soorten ara’s en andere kromsnavels zaten in keurig verzorgde volières. Zo ook vele fazantensoorten in volières met daarbij vogels, zoals onder andere de japanse nachtegaal en verschillende soorten lijsters en spreeuwen. Vele soorten vogels en zo te zien in goeie conditie.

We zagen een kolonie pinguïns die als wachters voor hun stenen huisjes stonden. Er was een uilenhuis met vele soorten uilen, zoals de oehoe, de sneeuwuil. Leuk ondergebracht in een soort kasteeltje.

Het park is prachtig aangelegd met azalea’s en rododendrons, waarvan vele bloeiden. Er waren honderden tulpen in allerlei kleuren. De tuinliefhebbers konden hun hart ophalen.

Helaas kwam de zon niet te voorschijn en was het erg fris. Warme koffie en een lekkere Duitse braadworst moesten ons zo nu dan opwarmen. We kwamen nog leden van Aviornis Midden Nederland tegen, ook zij waren deze zaterdag in Walsrode.

Langs het hek bij de ooievaars zaten er drie op rij met jongen. Eén jong kwam even met z’n kopje uit de veren van z’n moeder en liet gelijk van zich horen door te klepperen en kroop toen weer lekker onder moeders vleugels. Schitterend om te zien en dat ze zo rustig bleven zitten ondanks de belangstelling van ons allemaal op nog geen drie meter afstand.

Ook mooi was de tropische kas waar een boomeend met jongen liep. Hier zagen we onder andere dodaars, diverse soorten duiven, vruchten- en insecten etende vogels. Teveel om op te noemen.

Er was een hele kolonie rode ibissen en ook lepelaars waren er in grote getale. Bij de groep pelikanen zaten de aalscholvers, zoals voor hen normaal is op takken boven het water.

Om 4 uur stond de bus weer klaar om ons naar Ommen en Zwolle te brengen. Het bezoek aan het vogelpark was de lange busreis zeker waard.