zondag 28 februari 2010

 

Verslag regiojaarvergadering Midden-Nederland 4 febr. 2010

 

Tekst: Jaap Korten

Foto's: 1 t/m 6   Gert Kieft - Fazanterie 't Bakkersboschje
Foto's: 7 t/m 10 Jaap Korten


Een nieuwe vergaderlocatie, niet zoals tot nu toe gebruikelijk was in het PTC+ Gebouw B, maar wel op hetzelfde terrein, nu in gebouw Fauna Nova met een grotere vergaderzaal, die dan ook meer ruimte biedt voor de toegenomen belangstelling voor onze regio ledenbijeenkomsten.
De opkomst met bijna 50 belangstellenden was groter dan ooit, zodat zelfs deze zaal goed vol was. Ook verheugend dat een aantal nieuwe leden de weg naar de ledenbijeenkomst en regiojaarvergadering hadden gevonden. Er moesten nog snel stoelen worden bijgezet.
Vanwege de nieuwe locatie en de jaarvergadering is er bij aankomst gratis koffie met koek.

Om acht uur opent de voorzitter, Jaap Korten, de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. In het bijzonder de heer Gert Kieft, die een presentatie zal geven over het houden, verzorgen en kweken van fazanten.
De voorzitter bedankt de heren Gerard Noordhuis en Jan Harteman, docenten bij het Groenhorst college en PTC+, voor het vastleggen van de mogelijkheid om in het vervolg in gebouw Fauna Nova de ledenbijeenkomsten te kunnen houden.

Aan de hand van een PowerPoint presentatie wordt o.a. de volgende informatie en mededelingen verstrekt:

- Een terugblik op de zeer geslaagde deelname van Aviornis aan de nieuwe Champion Show, die werd gehouden op 28, 29 en 30 januari 2010 in de Voordorphal van het Veemarktcomplex te Utrecht. Op een grote stand met een oppervlak van 300m2 werd een ware vogel showtuin ingericht, met een vijverperk met watervogels van Stichting Fowl Oase. En diverse volières met een diversiteit aan vogels. De volières werden ter beschikking gesteld door De Nettenlijn uit Cuijk en, ook met vogels, door de fa. Borgstein uit Wamel.  Remco de Wit van Avolare had een collectie bijzondere vogels meegebracht.
Tuinmarkt Johan van Frankenhuijzen uit Tricht zorgde weer voor een fantastisch mooie en uitgebreide aankleding met planten, struiken en coniferen. En zelfs een bijzondere Bonsai expositie.

- De vooraankondiging van de Algemene Leden Vergadering van Aviornis Nederland op 10 april 2010 te Made. De organisatie is in handen van regio West Brabant. De locatie is in het Best Western Hotel De Korenbeurs en de gebruikelijke Aviornis Werkgroep presentatie zal dit keer door de Toerako’s Werkgroep worden verzorgd.
’s Middags zal er een interessant tuinbezoek zijn bij de uitgebreide vogelcollectie van Jos en Jopie Bouwens te Made.
- Er wordt promotie gemaakt voor de nieuw beschikbare verzamelbanden voor de Aviornis Tijdschriften.
De verzamelbanden zijn voor € 7,50 per stuk aanwezig.
- Een eigen ledenwervingsactie van Regio Midden-Nederland, om in 2010 hopelijk het 200ste regiolid te kunnen inschrijven, wordt nogmaals verduidelijkt en onder de aandacht gebracht. Daarvoor stelt de regio een beloning ter beschikking.
- Er is zeer veel belangstelling voor de 2-daagse busreis naar Vogelpark Walsrode in Duitsland op 14 en 15 mei 2010, met extra bezoeken op de heenreis aan de privé collectie van de heer Albers te Gronau en de NaturZoo te Rheine. De tweede dag is volledig voor Vogelpark Walsrode. Er is inmiddels een grotere bus gereserveerd en er zijn maar liefst 47 deelnemers.

Dan volgt het Secretarieel verslag over de regioactiviteiten in 2009, gepresenteerd door de regiosecretaris Loi Burger.
Een PowerPoint presentatie ondersteund met foto’s geeft een volledig overzicht van alle activiteiten.
- De in 2009 voor het eerst 4 bijeenkomsten (i.p.v. 3) in Barneveld met onderwerpen en presentatoren als volgt: Film over leefgebied Kleine Flamingo in de Rift Vallei in Oost Afrika en toelichting bedreiging broedgebied (Jaap Korten), Vogels kijken in hun natuurlijke leefgebieden in Zuidelijk Afrika (Jaap Korten), Vogelpark van Dr. Jesus Estudillo Lopez in Mexico Stad (Erik Puts) en Het houden en verzorgen van Wilde Duiven (Wim Moed).

- Aviornis deelname aan de tentoonstellingen Dierenpret Houten en Gallinova in Barneveld.

- De regio busreisexcursie naar West Brabant om de vogelcollecties te bezoeken van Jos Christianen en Jos en Jopie Bouwens. En vervolgens het vogelparkje De Paay te Beesd.

- Het Tuinbezoek met aansluitend een BBQ bij Fowl Oase van Loi Burger te Driebergen.

- De 5-daagse busreis naar vogelparken in Zuid Engeland tezamen met leden van regio Nijmegen.

(Uitgebreide verslagen met foto’s van al deze activiteiten zijn op onze regiopagina van de Aviornis website te vinden.)

- Tot slot de vergaderactiviteiten door het regiobestuur en een overzicht van de reeds geplande activiteiten in 2010. 

Dan presenteert de regiopenningmeester Jan Scheepstra de financiële resultaten van 2009 en de begroting 2010.

Terwijl een klein positief resultaat was begroot is, tegen de verwachting in, een zeer hoog resultaat over 2009 ontstaan. De opbrengsten waren over de gehele linie van 4 verlotingen i.p.v. 3, regio busreis, tuinbezoek met BBQ en sponsorgeld verspreid. De historisch lage vermogenspositie in vergelijking met de andere regio’s is daarmee opgetrokken.
Voor 2010 wordt een licht verlies begroot door een regiobijdrage aan de 2-daagse busreis naar Walsrode.

De aanwezige leden gaan met applaus akkoord met de gepresenteerde cijfers.
En de tevens aanwezige kascommissie controleurs, de heren G. van Breukelen en C. de Langen, worden door de voorzitter bedankt voor hun werk en goed bevinden met decharge aan de penningmeester.

Vervolgens wordt de pauze gehouden met de gebruikelijk verkoop van lootjes voor de verloting. Evenals bij aankomst zijn deze avond de koffie en ook alle drankjes gratis.
Hetgeen door de aanwezigen zeer op prijs wordt gesteld.

Dan is het aan de heer Gert Kieft om zijn presentatie te houden.

Na een introductie over het ontstaan van zijn hobby maakt hij aan de hand van een PowerPoint presentatie met foto’s een rondje langs de uitgebreide serie volières van zijn Fazanterie ’t Bakkersboschje en geeft uitleg over hoe en uit welke materialen de volières zijn opgebouwd. Hij laat zien welke drinkwatervoorziening en voederbakken hij heeft ontwikkeld en aangebracht.

Vervolgens komen een groot aantal fazantensoorten aan de beurt, waarbij uitleg wordt gegeven over hun gedrag en kweekresultaten van zowel natuurbroed als met behulp van broedmachines. Ook wordt aan de hand van gedetailleerde foto’s aangegeven hoe raszuiver bepaalde soorten zijn.

Tot slot laat Gert Kieft zien hoe hij zelfbouw broedmachines heeft ontwikkeld en gebouwd met het oog op een stabiele temperatuur en goede lucht circulatie.

De aanwezigen luisteren aandachtig en stellen gerichte vragen die ter zake kundig worden beantwoord. Het is duidelijk dat Gert Kieft een expert is op dit gebied.
De presentatie duurt wat langer dan voorzien, maar iedereen is tot het einde toe uiterst geïnteresseerd.

Om 22.45 uur wordt Gert Kieft met een attentie hartelijk bedankt voor zijn interessante lezing.
Bij de rondvraag geeft de vicevoorzitter van de regio, Piet Borst, een tip hoe men met behulp van een eenvoudig bandje een vleugel opgevouwen kan fixeren om wegvliegen te voorkomen, zonder dat de vogel moet worden gekortwiekt of geleewiekt.

Tegen de klok van elf uur sluit de voorzitter de bijeenkomst, hoopt iedereen weer op de volgende bijeenkomst van 18 maart a.s. te mogen begroeten en wenst allen een goede thuisreis.


Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland