maandag 05 oktober 2009

 

Verslag Ledenbijeenkomst 1 okt. met presentatie door Erik Puts

 

Erik met Dr. Estudillo

De weelderige jungle tuin van Vida Silvestre

Gehoornde guan

Zuidelijke helmhokko

Nachthokko

Palmkaketoes

Maroon diksnavelparkieten

Jabiru ooievaar

Witvleugel trompetvogel

Resplendent quetzal

Tekst: Jaap Korten                                                               Foto's: Erik Puts

Regio Midden-Nederland zit duidelijk in de lift.
Het ledental groeit zelfs iets en de belangstelling voor de ontwikkelde regio activiteiten neemt gestaag toe.

Om even na achten opent de voorzitter, Jaap Korten, de bijeenkomst en heet de aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder Erik Puts uit Zuid Limburg, die de presentatie zal verzorgen.
En zegt zeer verheugd te zijn over de prima opkomst.
Er zijn dan nog een paar personen onderweg en uiteindelijk hebben 40 belangstellenden de weg naar het PTC+ gebouw in Barneveld gevonden.

Achtereenvolgens komen bij de mededelingen de volgende onderwerpen aan bod.

- Faunavervalsing - door de verwilderde Noord Amerikaanse stekelstaart-eend, de ruddy duck, afkomstig en overgevlogen vanuit de vrijgelaten populatie in Groot Brittannië, die een bedreiging vormt voor de oorspronkelijk populatie witkop stekelstaart-eenden in Spanje.
Beide soorten kruizen en de hybriden zijn ook nog vruchtbaar.

Spanje heeft de EU om maatregelen gevraagd. Ook in Nederland komen verwilderde ruddy ducks voor. Die zullen worden afgeschoten.

Aviornis steunt de oproep van Min LNV om faunavervalsing tegen te gaan.
Er wordt een beroep op de leden gedaan om elk stekelstaart-eendenkuiken te leewieken, ongeacht de soort.
Het tijdstip van uitkomen van de eieren goed te bewaken, om te voorkomen dat ongeleewiekte stekelstaart-kuikens het open vijverwater kiezen, waar zij bijna niet meer te vangen zijn.

- Acute Snot (infectieuze Coryza) - In de afgelopen tijd waren er besmettingen bij pluimvee bedrijven rond Scherpenzeel in de Gelderse Vallei en nu ook bij een pluimveebedrijf in de regio Eindhoven.
Acute snot is een reguliere ziekte, die vaker voor komt. Er is advies aan pluimveehouders gegeven om uitloophennen op te hokken in een straal van 3 km. Dit is echter geen verplichting. Desondanks is oplettendheid voor de pluimvee sector wel op zijn plaats. Naar mate de besmetting zich verder door het land zou verspreiden is extra voorzichtigheid nodig.
Tijdens de rondvraag is besproken dat bij een eventuele besmetting bij hobby vogels onderdrukking van de bacterie mogelijk is door de behandeling met antibiotica.

- Gallinova – Kleindiervereniging Gallinova bestaat dit jaar 75 jaar.
Aviornis is door Gallinova uitgenodigd deel te nemen aan hun jubileumshow in de Markthal te Barneveld op vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2009.
Aviornis Midden-Nederland zal namens Aviornis Nederland een vijverperk met watervogels aanleggen en volières met diverse vogels opzetten met een totaal oppervlak van 100 vierkante meter.

Na oproep daartoe bieden verschillende leden spontaan aan om tijdens de tentoonstelling hulp te bieden.

- Verzamelbanden – Er wordt promotie gemaakt voor de nieuwe productie verzamelbanden voor Aviornis Tijdschriften met de bekende donkergroen gestoffeerde omslag met gouden Aviornis logo opdruk.
Leden kunnen hun bestellingen daarvoor opgeven, zodat de verzamelbanden tijdens de volgende ledenbijeenkomst beschikbaar zullen zijn.

- Nieuwe Ringenregeling - Vanaf 1 september 2009 is de nieuwe ringenregeling van MinLNV ingegaan en geldt dus reeds voor het komende ringen bestelseizoen 2010.
De verschillende erkende vogelbonden, die ringen uitgeven, zijn nu verplicht om gegevens betreffende ringbestellingen voor Europese en CITES A/A- vogels, digitaal bij het ministerie aan te leveren, i.p.v. voorheen met kopieën. Nieuw is dus dat die gegevens nu digitaal moeten worden doorgestuurd, zodat die in een centrale computerdatabase worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor ambtenaren.

De bestelling van ringen voor niet beschermde soorten blijft onveranderd. Geen ringplicht. Geen wettelijke ringmaat. Wel Aviornis adviesmaat.

De bestelling voor beschermde soorten moet in het vervolg vergezeld gaan met de vermelding van het Burger Service Nummer, voorheen Sofi-nummer, van de aanvrager.
Ringen voor CITES A/A- en EU soorten moeten apart vermeld worden op de bestellijst.
Voor EU vogels geldt nu wel dat bij dezelfde diameter de aangevraagde ringen voor verschillende soorten mogen worden gebruikt.
Die vogelsoorten moeten wel opgegeven zijn.
Dit geldt niet voor CITES A/A- soorten.
Voor CITES A/A- is er de verplichting van het vermelden van het aantal ouderparen van de soort waarvoor men ringen aanvraagt.

Aviornis is druk bezig met het maken van een boekje waarin de volledige tekst van de nieuwe wet zal komen te staan. Plus de lijst met beschermde vogels en hun ringmaten.
Ook zal daarbij begeleidende tekst zijn met uitleg hiervan en ook over de consequenties voor ringbestellers. Dit boekje zal in oktober aan alle Aviornis Nederland leden worden toegezonden.

Dan begint Erik Puts met zijn presentatie over zijn ervaringen bij Vida Silvestre, het grote vogelpark van Dr. Jesus Estudillo Lopez in Mexico Stad.

Erik Puts, bestuurslid van Aviornis regio Limburg, heeft daar een werkvakantie van vier maanden doorgebracht.
Dat vogelpark is maar liefst 9 ha groot en omvat een enorme collectie van zo’n 5000 van de meest zeldzame vogels, gehuisvest in 1600 volières.
Een gedeelte daarvan is toegankelijk voor bezoekers, maar het grootste gedeelte van de collectie is privaat terrein.

Het speerpunt is de grootste privé collectie ter wereld van de meest zeldzame craciden, dat zijn b.v. hokko’s en guans.
Craciden zijn oorspronkelijk afkomstig uit subtropisch Latijns Amerika, van Mexico tot Uruguay en Noord Argentinië.
Van deze bijzondere vogels huisvest Vida Silvestre niet slechts enkele paren, maar juist meerdere per soort.

Erik vertelt dat de uitgebreide collectie buitengewoon mooi en interessant was, maar dat de verouderde huisvestingen niet meer aan de Europese standaarden zouden voldoen.
Het doel van zijn werkvakantie was niet alleen om ervaring met deze zeldzame vogelcollectie op te doen, maar ook om Dr. Estudillo Lopez van advies te dienen over de modernere verzorging- en voedingsmethoden in Europa. Erik hoopt daarmee een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de verbetering van de kweekresultaten, want Dr. Estudillo Lopez houdt de vogelcollectie voornamelijk voor zijn eigen plezier.
 
Erik begint zijn fotoreportage met een aantal Zuid Amerikaanse roofvogels. Vervolgens komt de veelomvattende kromsnavel collectie aan de beurt. Waaronder verschillende, meer zeldzame, soorten Amazone papegaaien, ara’s, zoals de Hyacint ara en waardevolle kaketoes, zoals de Palmkaketoe. Erik heeft van de zeldzame Maroon diksnavelparkiet acht exemplaren uit verschillende volières bij elkaar gezet. Die bleken zelf spontaan paartjes te vormen en deze koppels heeft hij weer apart gezet in de hoop op voortplanting.

De foto’s worden afgewisseld door korte filmpjes van de specifieke vogels en beelden van de weelderig begroeide jungle tuin, waarin de volières staan.

Na de pauze volgt dan een uitgebreid overzicht van de collectie hokko’s, guans, currasows en chacalaccas.
Ook zijn er  fazanten, o.a. de Javaanse groene pauwfazant, toerako’s, neushoornvogels, toekans, kraanvogels en de bijzondere Jabiru ooievaar. En loopvogels zoals de struisvogel, de emoe en de helmkasuaris.

Erik is perfect op dreef en houdt een interessant, levendig en humoristisch betoog.
Hij weet van de soorten te vertellen hoe zeldzaam ze zijn en of ze ergens in Europa in kleine aantallen gehouden worden. De aanwezigen luisteren aandachtig en volgen alles op de voet.
Erik heeft van bijna alle vogels, die hij in de hand kon houden, gedetailleerde kop, gespreide vleugel en gespreide staart fotostudies gemaakt. Een belangrijke documentatie, mocht deze unieke verzameling ooit uit elkaar vallen.
Vanuit zijn slaapkamer keek hij direct in een tropische volièretuin met bijzondere en kleurrijke quetzals, met vaak hele lange staarten.

Na afloop van de foto presentatie worden er nog vragen gesteld en beantwoord.
En wordt er nog actief nagepraat. Men vond het een zeer bijzondere avond.
Erik wordt daar onder luid applaus hartelijk voor bedankt. 

De volgende ledenbijeenkomst is op donderdag 3 december 2009, vanzelfsprekend ook in het PTC+ gebouw te Barneveld.
Zoals eerder aangekondigd zou die avond een presentatie worden gegeven door de heer Will Silkens, over het houden en verzorgen van oorspronkelijke wilde duiven.
Helaas heeft de heer Silkens om gezondheidsredenen moeten afzeggen.

Wij zijn zeer verheugd dat de heer Wim Moed, bestuurslid van Aviornis regio Oost, bereid is gevonden over hetzelfde onderwerp van het houden, verzorgen en kweken van oorspronkelijke duiven dan een lezing bij ons te verzorgen.


Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland