zaterdag 19 september 2009

 

Verslag najaarsbijeenkomst werkgroep WDKH

 

Veel aandacht tijdens de voordrachten

Bonte muskaatduif, Ducala bicolor

Groenvleugelduif, Chalcophaps indica

Chukarpatrijs, Alectoris chukar

Groene pauw, Pavo muticus

Grote Alexanderparkiet, Psittacula eupatria

Zonneral, Eurypyga helias

Het leek langer te duren dan andere jaren, het wachten op de najaarsbijeenkomst van de werkgroep Wilde Duiven & Kleine Hoenderachtigen (WDKH) in het Papegaaienpark (NOP) in Veldhoven.

Hoe zou dat toch komen…? Misschien omdat de kweek wat tegenvalt en een peiling onder de liefhebbers zou opklaren wat daarvan allemaal de oorzaak kan zijn? Misschien omdat Wim Moed en Theo Engelen geen seconde getwijfeld hebben om een presentatie te komen geven waarnaar het uitkijken was? Misschien omdat we benieuwd waren naar het geslacht van enkele vogels? Of misschien gewoon omdat het telkens weer een gezellige dag is waar we elkaar weerzien en nog eens lustig kunnen keuvelen en discussiëren over onze passie…

Vooral dit laatste brengt ons steeds weer allemaal samen. Het hoeft bij ons helemaal niet zo een strikte planning te zijn. Je komt binnen, bestelt een koffietje, of zoals de meesten ‘een bakkie’, en schuift gezellig bij een tafel aan. Als je er al geraakt en onderweg niet bij de arm gegrepen wordt omdat je een bekende tegenkomt die nog van alles wil vragen en vertellen… ach, een dag is veel te kort!

Wanneer de eerste presentatie ging beginnen moesten we dan ook enkele keren in onze handen klappen om de gesprekken te onderbreken. Sommigen hadden misschien liever aan de toog blijven staan maar dat gevoel veranderde al snel wanneer Wim aan zijn prachtige fotoreportage begon. Eerst even een routebeschrijving die vertelt hoe we van Argentinië naar Chili zullen reizen en die ons nieuwsgierig maakt naar wat we allemaal gaan tegenkomen. Het lijkt wel ‘live’: de kwaliteit van Wim zijn foto’s is indrukwekkend. Van een grote albatros tot een kleine tyran, ze staan er allemaal scherp op! Duiven, tinamu’s, maar ook bergbeekeenden, brilibissen, booteenden, roodkopganzen, kelpganzen… prachtig vastgelegd in soms moeilijke omstandigheden en we krijgen van ieder beestje de juiste naam, wetenschappelijk indien nodig, er bij. Genieten!
We kunnen nu vertellen alsof we er ook geweest zijn, niemand zal tegenspreken. Wim, nogmaals hartelijk bedankt! Moest je ooit reisleider worden, de eerste bus zit al vol!

Vervolgens kregen we een ‘ten huize van…’, ondertussen een traditie op onze bijeenkomsten. Niemand staat meteen te springen om voor een groep te gaan praten, maar de gemoedelijke sfeer en het onderlinge respect brengt toch telkens weer iemand aan. Ditmaal had Theo Engelen zijn vinger als eerste opgestoken…ik wil dat wel doen!
En dat Theo dat goed zou doen stond buiten kijf. Mensen die Theo kennen weten dat hij met ongelooflijk veel passie over zijn vogels kan praten… zo ook tijdens zijn gedetailleerde presentatie. We kregen een rondleiding door zijn volières en een overzicht van zijn vogelsoorten. Duiven en gaailijsters staan centraal ten huize Engelen. Maar meer nog gaf Theo ons uitleg over materialen en technieken die hij gebruikt voor volières en verzorging. Hiervoor had hij zelfs een koffer vol materialen meegebracht. Van sandwichpanelen tot nestkisten, ze werden tijdens de presentatie naar boven getoverd om de uitleg kracht bij te zetten. En dat heeft zijn doel niet gemist! De vraag naar sandwichpanelen is toegenomen en nestkasten worden her en der verbouwd. Weer een ‘ten huize van’ op zijn best, ervaringen worden doorgegeven en eenieder pikt er steentje van mee... bedankt Theo!

Ook nu werd er deftig in de handen geklapt, met dit keer als gevolg dat het geroezemoes weer begon en de gesprekken weer opgepikt werden. Honger en dorst werden gestild terwijl de ruilbeurs van start ging. Zo werd het snel 14h en trokken de eersten richting dierenarts om de vogels endoscopisch te laten onderzoeken. Het aanbieden van deze diensten bleek een groot succes. Hiervoor onze dank aan Dr. H. Van der Horst.

Anderen trokken het park in om de vele vogels nog eens te bewonderen. Dat er niet enkel papegaaien te zien zijn is voor het doorsnee Aviornis lid een reden te meer om er een tijdje rond te slenteren en te genieten.

Zeker niet in het minst past hier ook een dankjewel aan André en Annie Broers om de organisatie van deze dag mogelijk te maken, zoals steeds trouwens hebben ze de werkgroep weer goede diensten bewezen!

Zo’n dag geeft een goed gevoel. Het enthousiasme van de bezoekers, de onderlinge sfeer... jawel, dit is een mooie hobby. Het zet je aan het denken over de mogelijkheden die we nog hebben. Zouden we er nog meer liefhebbers bij kunnen betrekken? De Duitsers misschien... of worden honger en dorst dan te belangrijk? Een uitstap links of rechts zou misschien ook kunnen? Of heeft er nog iemand ideeën? Er is maar één voorwaarde: het is de bedoeling dat we elkaar vinden en leren kennen, en dat enkel onze gevleugelde vrienden daar de grote overwinnaars van zijn...

Tot de volgende keer!

Seth Martens
Werkgroep Wilde Duiven & Kleine hoenderachtigen