donderdag 28 mei 2009

 

Verslag Busreis regio Midden-Nederland op 23 mei 2009

 

Fantastische vogelcollecties, schitterende tuinaanleg, prachtig weer en een prima stemming!
Alle ingrediënten waren aanwezig voor een geslaagde busreis van regio Midden-Nederland met tuinbezoeken in Brabant en Beesd.
En dat werd het ook.

Keurig op tijd kon de bus vertrekken vanaf de eerste opstapplaats in Barneveld met 12 deelnemers. Bij Fowl Oase, van Loi Burger, in Driebergen stonden 26 leden en introducés klaar om in te stappen.
Om 8.00 uur had iedereen een plekje gevonden en kon de reis beginnen richting Rijsbergen voor het eerste tuinbezoek.

Tijdens de rit heette regio voorzitter, Jaap Korten, iedereen van harte welkom en zei blij te zijn met de goede deelname, ook met een paar leden uit de regio’s Oost en Zwolle.

Met weinig verkeer op de weg en geen vertraging ging de reis voorspoedig en kwamen wij voor op schema aan bij Aviornis vicevoorzitter Jos Christianen, tevens voorzitter regio West Brabant.
De bekende groene Aviornis vlag wapperde uitnodigend en een bordje heette de Aviornis leden welkom.
Daarop volgde een warm persoonlijk welkom door Jos Christianen en een korte uitleg wat men mocht verwachten.
Op het terras werd de door Janna Korten verzorgde koffie en koek geserveerd. 

Groepjes gingen op weg door de prachtig aangelegde tuin met boogvolières en vijverperken. Broedende rode ibissen en strohalsibissen. Jufferkraanvogels en grijze en zwarte kroonkraanvogels.

Een paartje broedende Ross gansjes vlak naast het looppad waren druk met de verdediging. Eidereenden, kuifzaakbekken, sikkeleenden, roodhalsganzen. Kookaburra’s.
Te veel om allemaal op te noemen.

Wat duidelijk opviel was de ideale opstelling van opkweekbakken. 

De gasten konden veel opsteken van de ruime ervaring die Jos Christianen in 30 jaar met zijn vogelcollectie heeft opgedaan.

Na ruim twee uur vertoeven werd er afscheid genomen en werd Jos hartelijk bedankt voor zijn gastvrijheid en hulpvaardige uitleg en werd hem een terrasplant, een mooie hibiscus op stam, en een fles cava bubbels als dank aangeboden.

Een rit van een half uurtje bracht ons, na vakkundig laveren door de chauffeur met de grote bus door de nauwe straten in het centrum van Made, naar het adres van Jos en Jopie Bouwens, bekend van het verzorgen van de Aviornis ringendienst. 

Zelfs de eerste aanblik van het grote landhuis doet toch niet vermoeden wat daarachter schuil gaat. Met open mond ontwaart men meteen vanaf het brede terras een enorme volière met tientallen Chileense en Kleine flamingo’s en roze lepelaars.

Terwijl het gezelschap lekker in de zon op het terras plaats nam om van die aanblik te genieten, werd er door Jopie Bouwens en Janna Korten, met hulp van Ilona Buth, een smakelijke broodmaaltijd verzorgd, voorafgegaan door een overheerlijk kopje soep.
Jopie en Jos waren de avond daarvoor pas teruggekomen van een korte vakantie en Jopie had s’morgens reeds de broodjes verzorgd, besmeerd en belegd. De door Janna zelf gemaakte zalm- en gebakken kipsalades gingen schoon op. Spontaan werd er door de gasten hun grote waardering uitgesproken voor de goede verzorging. 

Na het versterken van de inwendige mens was het hoog tijd om de indrukwekkende vogelcollectie te gaan bekijken, rondgeleid door Jos Bouwens en zijn assistenten Peter en Jimmy.

Een doorkijk over een mooie natuurlijke vijverpartij met een paartje zwarthalszwanen met jongen is de opmaat voor een grote groep prachtig zalmroodgekleurde Caribische of Cubaanse flamingo’s.
Daarachter een groep Grote of Europese flamingo’s tezamen met o.a. Hadeda ibissen.

Een enorme rij volières met een grote verscheidenheid aan soorten.
Van hamerkoppen tot secretarisvogels. Van drie soorten kroonduiven tot tragopanen.
Achterop het grote terrein is een bijna complete collectie kraanvogels gehuisvest. Juffer-, kroon-, paradijs-, saris-, witnek- en lelkraanvogels. Europese, Japanse en Canadese kraanvogels. Verscheidene paren hadden nesten met eieren.
Een volière met vier paar broedende Europese ooievaars.
Een bijna complete collectie zeldzame soorten grote ara’s en kaketoes.
En bijna alle ondersoorten van de edel papegaai.

Superlatieven schieten te kort. Welke je ook zou kiezen, het zou geen recht doen aan de overweldigende indruk die dat alles heeft gemaakt.
Deze privé collectie steekt menig gerespecteerd vogelpark naar de kroon! 

Tot slot nog een frisdrankje of koud biertje op het terras en na ruim drie uur was het moeilijk, maar toch tijd, om van deze waanzinnig mooie en uitgebreide collectie afscheid te nemen.
De gasten waren zo onder de indruk dat zij persoonlijk Jos en Jopie de hand schudden.
Namens de regio bood Jaap Korten ook hier als dank een hibiscus op stam en cava bubbels aan. 

Met het bekende Brabants kwartiertje vertraging ging het vervolgens op weg naar uilen- vogel- en dierenparkje De Paay in Beesd.
Door de kleinschalige en natuurlijke aanleg was er geen groter contrast denkbaar met de opzet van de immense vogelcollectie bij de Bouwens.

Maar de interessante collectie uilen maakte heel veel goed.
De vogels zijn gehuisvest in rustieke vrijstaande volières in speelse vormen, opgetrokken uit houten palen en harmonicagaas en afgedekt met volièrenetten.
Door de interessante opstelling onder de bomen zijn de uilen al in de late middag redelijk actief aan het worden en waren wij er juist op het geschikte moment.
Dat de uilen het in hun verblijven naar hun zin hebben bleek wel uit het grote aantal jongen.

Een bewijs dat een bruikbaar onderkomen niet eens zo duur behoeft te zijn. 

De kronkelpaadjes met houtsnippers versterkten het rustieke gevoel.

Ook hier een paar kraanvogelsoorten, de Europese, de paradijs, de witnek- en de kroonkraanvogel. Ibissen en kleine zilverreigers. Deze vogels hadden de beschikking over ruime glooiende volières met een soort moeraspooltjes, hetgeen hun natuurlijk leefgebied is.

Verder was er ook nog een kleine maar interessante kromsnavel collectie, waaronder de  Kea, de groenvleugel ara en de vrij zeldzame roodoor ara.
En waren er ook dieren zoals Walibi kangoeroes, neus- en wasberen, kleine eekhoorns, stokstaartjes en zelfs een ocelot. 

De eigenaar van De Paay is ook lid van Aviornis en zijn hobby is uitgegroeid tot een kleine commerciële onderneming met dierentuin vergunning. Er werken vrijwilligers en De Paay is voor het publiek opengesteld op zaterdag, zondag en woensdagmiddag. Het parkje was speciaal voor ons bezoek langer open.

Na een afscheidsconsumptie op het terras van De Paay werd de terugreis aangevangen en die ging zo voorspoedig dat keurig op tijd Driebergen werd bereikt en vervolgens Barneveld.

Onderweg nam Jaap Korten via de microfoon afscheid van de deelnemers en bedankte hen  voor de uitstekende sfeer en sprak de hoop uit dat deze bijna vaste kern leden ook weer met een volgende busreis mee zullen gaan.
Of hen bij een volgend evenement te mogen begroeten.
Er werd nog met de pet rondgegaan voor de chauffeur en de deelnemers uitten hun grote waardering voor de organisatie van deze zeer geslaagde reis met een welgemeend luid applaus. 

Ook het bestuur van regio Midden-Nederland ziet met groot genoegen terug op deze prachtige Aviornis dag en is verheugd dat de ontwikkelde activiteiten zo enthousiast worden ontvangen. Dat geeft moed om op de laatste jaren ingeslagen weg voort te gaan. 

Namens het regiobestuur: Jaap Korten - voorzitter