zaterdag 28 februari 2009

 

Verslag Jaarvergadering op 5 februari 2009 in Barneveld

 

Presentatie over de Kleine flamingo. Leef-en broedgebied en bedreiging daarvan in Oost Afrika.

Er zijn weer rond de 30 personen aanwezig.
Vanwege de jaarvergadering is er voor koek gezorgd.
Om 20.00 uur opent de voorzitter, Jaap Korten, de vergadering.

Eerst worden er mededelingen gedaan en informatie verstrekt.

Dat er eind december 2008 in Duitsland en België een laag pathogene variant van de vogelgriep is ontdekt en dat daar bedrijven zijn geruimd. Omdat de besmetting Nederland niet bereikte, zijn er door Min LNV geen beschermende maatregelen afgekondigd.

Aviornis heeft de leden via de website en per email van informatie voorzien. 

Positieflijst: Aviornis Nederland heeft de beschikbaar gekomen verslagen verzameld en anoniem samengesteld. Vanwege reorganisatie bij Min LNV was er geen aanmeld of verzamelpunt bekend. Aviornis Nederland heeft een aangetekende brief aan minister Verburg gestuurd met de melding dat de verzamelde kweekverslagen beschikbaar zijn.

Er is een aanvullende CITES lijst is verschenen, genaamd bijlage X. Hierop staan vogelsoorten, die ook op bijlage A voorkomen, maar waar zoveel van wordt gekweekt dat import van wildvang niet meer voorkomt. Wanneer deze vogels van een juiste pootring zijn voorzien, zijn geen EG-certificaten meer vereist.

Er wordt een oproep gedaan om vooral de komende Algemene Ledenvergadering van Aviornis Nederland in Elburg op 18 april 2009 te bezoeken. De ledenvergadering is belangrijk voor de vereniging en het middag programma met tuinbezoek op het grote terrein van de heer Zwep is zeer interessant. Aangezien regio Zwolle aangrenzend is, hoopt het bestuur van regio Midden-Nederland op een goede belangstelling.

Dan presenteert de secretaris, Loi Burger, het secretarieel overzicht van de regio activiteiten in 2008, ondersteund met foto’s. Vervolgens doet de penningmeester, Jan Scheepstra, financieel verslag van de resultaten 2008 en begroting 2009. De aanwezige leden keuren de door de kascommissie gecontroleerde cijfers goed.

Vervolgens wordt er aangegeven wat de plannen zijn voor de verdere activiteiten in 2009, waaronder in mei een regio busreis aan privé vogelcollecties in Brabant. En uitgebreide informatie over een meerdaagse busreis in september naar vogelparken in zuid Engeland, in samenwerking met regio Nijmegen.

 

Na de pauze met verloting, volgen er presentaties over het leef- en broedgebied van de Kleine flamingo in Afrika. En de bedreigingen daarvan.

Jaap Korten verzorgt een PowerPoint presentatie met uitleg en foto’s over de Rift vallei in Oost Afrika, ter voorbereiding op een indrukwekkende Engelstalige film met ondertiteling, over ‘de Kleine flamingo’s van de bijtende soda meren’.

Ter afsluiting geeft Jaap Korten nog een PowerPoint presentatie met foto’s over de succesvolle broedresultaten van  de Kleine flamingo op een recent kunstmatig aangelegd broedeiland in Kamfersdam bij Kimberley in Zuid-Afrika.

Het bleek een interessante, onderhoudende en informatieve avond.

Na de rondvraag sluit de voorzitter om half elf de vergadering en biedt de aanwezige leden namens de regio nog een drankje aan.