zaterdag 03 januari 2009

 

Verslag Utrechtse Dierendagen 2008 (1): Aviornis, de blikvanger

 

Aviornis, de blikvanger op de Utrechtse Dierendagen 2008 in de Veemarkthallen

Tijdens het weekeinde van 19, 20 en 21 december 2008, voorafgaande aan Kerstmis, vonden weer de Utrechtse Dierendagen plaats in de Voordorphallen van het Veemarktcomplex in Utrecht.
De Utrechtse Dierendagen is een groot meerdaags dieren evenement, ontstaan door een samenwerking tussen de Avicorni Kleindierenshow Nederland, georganiseerd door Avicultura en Ornithophilia, en VHM-Ter-Events, bekend van Dierenpret Houten en Zwolle.

Aviornis was, evenals vorig jaar weer aanwezig, maar nu nog prominenter.
De voorbereidingen en uitvoering van de deelname werd door Regio Midden-Nederland verzorgd, namens en met medewerking van Aviornis International Nederland.

Van de evenement organisatie hadden wij direct nabij de ingang van de hal een oppervlakte van maar liefst 300 m2 toebedeeld gekregen.  Waarop een indrukwekkende en aantrekkelijke vogeltuin werd aangelegd.
Zonder enige twijfel was het een ideale plek en een mooie blikvanger, waar bezoekers naar diverse Aviornis vogels konden kijken, met informatieve beschrijvingen over de soorten.

De gehele vogeltuin was volop aangekleed met fraaie en kleurrijke planten en heesters, beschikbaar gesteld door Tuinmarkt Johan van Frankenhuyzen uit Tricht, tevens Aviornis regiolid.
Er waren zelfs toepasselijke kerstbomen met heuse kerstversiering en lichtjes in de sfeer van de feestdagen.

Vooraan, omgeven door planten en een grote olijfboom, stond een marktkraampje waarop informatieve DVD’s werden vertoond over de vogelwereld van Aviornis.
En informatie werd gegeven over Aviornis als vereniging van en voor liefhebbers.

Daarnaast een ander marktkraampje met daarop een mooi ingericht ‘terrarium’ met Chinese dwergkwartels van het Jong Aviornis project.

Vlak daarachter een dubbele aluminium volière met aan de ene kant een collectie wilde duiven, o.a. Senegal tortels, diamant-, Peru  en tamboerijn duifjes. Op de bodem vertoefden Roul-Roul’s.
In het andere volière deel zes Kookaburra’s, die door hun imposante verschijning en doordringende luide roepen weer veel bekijks trokken.
 
Daarop volgde een groot vijverperk met een vijver van 4m x 4m met watervogels, zoals brilduikers, kuifzaagbekken, nonnetjes, witoogeenden, mandarijneenden, Eyton boomeenden, Amerikaanse smienten, Europese smienten, roodhalsganzen en keizerganzen. En een paartje Coscoroba zwanen.

Tenslotte was er als sluitstuk een grote volière van 9m x 6m opgericht, welwillend beschikbaar gesteld door De Nettenlijn uit Cuijk.
Met daarin een watervalletje uitmondend in een waterpartij en een tweede waterbak.
In deze volière zaten rode ibissen, kluten, kroeskopparelhoenders, goudfazanten, Himalaya glansfazanten, Temminck en Satyr tragopanen, Chinquis pauwfazanten en rode kamhoenders.

Tussen het vijverperk en de grote volière was er een galerij met een prachtige collectie sculpturen van diverse levensgrote watervogels van beeldend kunstenaar Hans Dekkers.

Op diverse plaatsen rondom de stand stonden de prachtige kleurrijke Aviornis banners en posters opgesteld.
Nieuw waren de stoepborden met wervende tekst, zodat van alle kanten duidelijk werd gemaakt wie en wat Aviornis is.

Door Ornithophilia was een groot aantal sierduiven bijeengebracht en bij Avicultura was de Bondsshow van de NBS ondergebracht. Het opbouwen en inkooien gebeurde op donderdag 18 december. De keuring van hoenders, sier- en watervogels, oorspronkelijke duiven, sierduiven en pels- rasdieren, zoals konijnen en cavia’s, vond plaats op vrijdag 19 december.
VHM-Events hield op zaterdag 20 en zondag 21 december verschillende evenementen, waaronder Exoknaag en de Pro Saint kattenshow. Ook waren er mini paardjes.

Er was dus van alles te zien. Een bezoek meer dan waard.