zaterdag 03 januari 2009

 

Verslag Utrechtse Dierendagen 2008 (2): De vogels

 

Verslag Utrechtse Dierendagen: een scala aan Aviornis vogels

Kookaburra's

Chinquis pauwfazanten

Rode ibissen

Diverse sierwatervogels

Met grote tevredenheid kunnen wij vaststellen dat door een aantal enthousiaste Aviornis regio- en hoofdbestuursleden een prachtige promotie show op de Utrechtse Dierendagen is neergezet.
Ondersteund door een aantal bereidwillige leden voor de tuindecoraties.
En terecht mogen wij trots zijn op het resultaat, waarbij wij een groot scala aan Aviornis vogels hebben laten zien. Beschikbaar gesteld door leden uit eigen collecties. 

Van de kleine Chinese kwarteltjes in een mooi ingericht ‘terrarium’ van het Jong Aviornis project.
Via een collectie duifjes, waaronder Senegal tortels, diamant-, Peru en tamboerijn duifjes in een deel van een volière en met roul-roul’s scharrelend op de grond.
Naar een groot vijverperk met een verscheidenheid aan eenden en ganzen, zoals brilduikers, kuifzaagbekken, nonnetjes, witoogeenden, mandarijneenden, Eyton boomeenden, Amerikaanse smienten, Europese smienten, roodhalsganzen en keizerganzen. En een paartje coscoroba zwanen.
Tot een de grote volière met kluten, fazanten en hoenderachtigen, zoals kroeskopparelhoenders, goudfazanten, Himalaya glansfazanten,Temminck en Satyr tragopanen, Chinquis pauwfazanten en rode kamhoenders.
Tot en met kookaburra’s en rode ibissen. 

De mooi aangeklede stand was de trekpleister. De kleurige vogels waren de blikvangers. 

Het grote perk rondom de vijver zorgde ervoor dat de watervogels zeer rustig waren en toch van alle kanten te bewonderen.

De kookaburra’s trokken zoals gebruikelijk de aandacht door hun aanstekelijke luide roepen, waaraan zij hun bijnaam van ‘Lachende Hans’ te danken hebben.

De rode ibissen waren reeds van verre opvallend te zien.
Door het nieuwe watervalletje en keuze uit twee waterbakken in de grote volière waren de kluten en rode ibissen direct op hun gemak. En door de tropisch aandoende beplanting kwamen ook de kroeskopparelhoenders, de kamhoenders en fazanten veelvuldig te voorschijn.
De Chinquis pauwfazant haan was zo in zijn element, dat hij constant liep te pronken en te baltsen! Een prachtig gezicht.