donderdag 13 november 2008

 

Verslag bijeenkomst in Barneveld met lezing over watervogels

 

Verslag van de Ledenbijeenkomst van Aviornis Regio Midden-Nederland, op donderdag 2 oktober 2008, in het PTC+ gebouw te Barneveld. Gastspreker is de heer Servé Roebroek uit Klimmen, zuid Limburg, met een presentatie over de wereld van de Sierwatervogels.

Foto's door Jaap Korten

De regio voorzitter, Jaap Korten, opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom op deze regenachtige dag met als gevolg veel files. Mede daardoor zijn een aantal leden wat verlaat, maar de opkomst is gelukkig weer zeer bevredigend.

Speciaal woord van welkom voor de heer Servé Roebroek en zijn vrouw, die reeds vroeg in de middag uit zuid Limburg zijn vertrokken om files te vermijden en om op tijd zelf zijn eigen meegebrachte projector en geluidsinstallatie te kunnen installeren.

Omdat de heer Roebroek een avondvullende presentatie over watervogels heeft, begint de voorzitter direct met de mededelingen.

Er volgt een PowerPoint presentatie met informatie over stand van zaken betreffende Wetgeving met als onderwerpen:

  • Concept Ringenregeling - Voortschrijdend positief inzicht bij de Vogelbescherming t.o.v. de vogel hobby verenigingen en bonden heeft geleid tot gezamenlijk overleg in positieve sfeer tussen de Commissie Ringen Wetgeving en de Vogelbescherming bij het Ministerie van LNV in Den Haag.
  • Transportverordening voor gewervelde dieren - Min LNV wil dat ook particulieren zullen vallen onder de van oorsprong EU regelgeving voor transporten met economisch belang, door het invoeren van een vergunningsplicht voor het vervoer en keuring van het voertuig. Met als reden het Dierenwelzijn tijdens transport. Vrijstelling van vergunningplicht bij vervoer over kortere afstand tot 65 km en beperkt aantal dieren. Aantallen nog nader door Min LNV vast te stellen. Ook vervoer naar tentoonstellingen is vrijgesteld. Aviornis heeft juridisch advies ingewonnen en op basis daarvan protest aangetekend omdat het bij particulieren niet om een economisch belang gaat.
  • Wet Milieubeheer - Volgens Minister Cramer van VROM is er geen milieu vergunning nodig voor hobbymatig gehouden dieren, op basis van de Wet Milieubeheer, het Activiteiten Besluit en het Besluit Landbouw. Omdat er geen sprake is van een bedrijfsmatige inrichting. Wel kan een Gemeente oordelen dat de schaal van zodanige omvang is dat wel de locale regels Algemene Maatregelen van Bestuur gelden.

Daarna volgt melding van diverse activiteiten.

  • Totaal nieuwe website van Aviornis Nederland per 1 juli 2008, de moeite van het bekijken meer dan waard.
  • Er is een artikel vanuit Aviornis verschenen in het Tijdschrift Levende Have over de mandarijneend.
  • In de komende wintereditie van het blad Dier & Vriend, verspreid via dierspeciaalzaken, zal een door Aviornis geleverd artikel verschijnen dat het houden van Sierwatervogels een geweldig mooie hobby is.
  • Er wordt promotie gemaakt om een bezoek te brengen aan de volgende evenementen, waar Aviornis aan deel neemt:
    • Show van Park en Sierwatervogels, georganiseerd door de Belgische Aviornis kern “De Korhaan”. Het evenement wordt om de twee jaar gehouden. Dit jaar op zaterdag 8 en zondag 9 november te Geel in België. Toegang slechts € 5,--.
    • Oneto Show, m.m.v. Regio Oost, in de Twentehallen te Enschede op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 december 2008.
    • Noordshow, m.m.v. Regio Groningen/Drenthe, in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 januari 2009.

Utrechtse Dierendagen

Aviornis Midden Nederland zal namens Aviornis Nederland ook dit jaar weer deelnemen aan de Utrechtse Dierendagen op zaterdag 20 en zondag 21 december 2008 in de Veemarkthallen. De organisatie is een samenwerking tussen Ter-Events, van Jan van het Meer (o.a. bekend van Dierenpret Houten) en Ornithophilia en Avicultura.

Op een grote Aviornis stand bij de ingang zullen weer volières verrijzen en een prachtige vijvertuin worden aangelegd. Verschillende medewerking is reeds toegezegd.

Tot slot van de mededelingen wordt er een oproep gedaan voor uitbreiding van zowel het Regio Midden-Nederland bestuur als het Aviornis Nederland Hoofdbestuur. (De oproep geld nog steeds!)

Presentatie over sierwatervogels door dhr Servé Roebroek

Dan begint de heer Servé Roebroek met zijn dia presentatie over de wereld van de Sierwatervogels, ondersteund met achtergrondmuziek en toelichting per microfoon via zijn eigen installatie.

Te beginnen met een overzicht van Hoenderkoeten, dan Zwanen en vervolgens Ganzen. Praktisch alle soorten Zwanen en Ganzen worden uitgelicht. Ook of er al dan niet een optisch verschil tussen de sexen bestaat.

Er wordt onderbroken voor een pauze met de gebruikelijke verloting.

Na de pauze vervolgt de heer Roebroek met een diacollectie over Siereenden. De opnamen zijn overal gemaakt. Niet alleen van zijn eigen voormalige collectie, maar ook bij andere particulieren en vogelparken, in zowel binnen als buitenland. Ook de minder vaak gehouden soorten komen aan bod. Elke soort krijgt een specifieke toelichting.

En de dia’s van de families worden afgewisseld met beelden van mooie vijverpartijen.

Omdat er door leden was gevraagd de bijeenkomsten bij voorkeur om half elf te sluiten, moest de heer Roebroek helaas worden verzocht zijn presentatie om kwart voor elf voortijdig af te ronden.

Ook op verzoek volgde er toch nog een rondje vraag en aanbod van vogels.

Tot slot werd de heer Roebroek hartelijk bedankt voor zijn mooie, uitgebreide en duidelijke presentatie. En de leden voor hun aanwezigheid.

Jaap Korten – voorzitter Regio Midden-Nederland