maandag 14 juli 2008

 

Verslag excursie naar Parc Paradisio

 

Regio Midden Nederland maakte op 17 mei 2008 een busreis naar België.

Op zaterdag 17 mei 2008 was het, met opstapplaatsen in Barneveld en Driebergen, vroeg afreizen voor de 30 personen, die zich hadden aangemeld voor de busreis naar Parc Paradisio in Zuid België.

Het reisdoel was gekozen op basis van een gehouden enquête en de positieve berichten vanuit de Regio’s Zeeland en West Brabant, die reeds eerder Paradisio met goede ervaring hadden bezocht. Toevallig dat ook in het Aviornis Tijdschrift van april 2008 er een artikel over Parc Paradisio verscheen.

Door het bestuur werd er tijdens de heenreis, in de rijdende bus, koffie of thee met koek aangeboden.

Het regende behoorlijk en ook bij aankomst regende het nog steeds een beetje. Daarom werd aangeraden regenjassen en paraplus mee te nemen.

Om 10.00 uur konden wij Paradisio betreden en omdat vlak bij de ingang zich de overdekte Oasis bevindt, werd die als eerste bekeken. De eerste indruk was meteen: wat mooi en doordacht aangelegd. Dit gedeelte doet wat denken aan een combinatie van Burgers Bush en Desert, met slingerende touwbruggen en hier o.a. een interessante rotswand met nesten van een kolonie Roodkeelbijeneters, die vrij rondvliegen, Dubbele Neushoornvogels en Scheepsmakers Kroonduiven. Er was veel te zien en toen wij weer buiten kwamen was het ondertussen droog geworden, klaarde het steeds verder op en begon de zon te schijnen. Dus prima weer voor een parkbezoek.

Paradisio is prachtig wijds aangelegd op het domein van een voormalige oude abdij, met eeuwenoude bomen en uitgebreide beplanting tussen de volières en waterpartijen.

Paradisio is op de eerste plaats een vogelpark met een uitgebreide vogelcollectie, aangevuld met een aantal dieren, die bij de thema’s passen. De verblijven voor de vogels en dieren zijn uitermate ruim opgezet met veel natuurlijke bewegingsvrijheid. Er is een enorme inloop volière met netten die ver boven de toppen van de bomen zijn opgehangen. Hierin bevinden zich o.a. Rode Ibissen, Roze Lepelaars, Caribische Flamingo’s, Koereigertjes en Heilige en Hadada Ibissen. Verder verschillende soorten watervogels, waaronder de Radjah eend en de Hawaïgans.

Iedereen was enthousiast. Als men elkaar onderweg tegenkwam, dan was het: wat ongelooflijk mooi!

Het park bestaat ook uit thema tuinen, zoals een Chinees/Japanse Tuin met tempels, waterpartijen, bamboe bosschages, Bonsai boompjes en een paartje  Kleine Panda beren. Ook weer met hangende touwbruggen. Op een eilandje lopen Paradijs Kraanvogels en Ooivaars. Er zijn grote natuurlijke vijvers met een verscheidenheid aan watervogels, waaronder Magelhaenganzen en groepen Flamingo’s.

Op een ander eiland lopen verschillende soorten lemuren, halfapen, uit Madagaskar vrij rond tussen de bezoekers. Er is een grote collectie aan soorten Kraanvogels. Ara’s mogen overdag vrij rondvliegen in de palmbomen. Verder de Helm Casuaris en zelfs een zeldzaamheid: een paartje Schoenbek ooievaars. Er werd aan een nieuw Indonesisch tempel complex gebouwd met indrukken van de Borobudur en terrassen voor rijstvelden.

In een statig paleisachtig gebouw, genaamd Nautilus, is een van de meest indrukwekkende aquaria gevestigd. Je waant je aan boord van een gezonken schip. Zelfs de roofvogelshow bij de ruïne van de oude Abdij is anders dan anders.

Al met al biedt Parc Paradisio voor iedere natuurliefhebber wat wils en is een bezoek meer dan waard. Zo’n dagtocht is zelfs wat aan de korte kant om alles te belopen en uitgebreid te bekijken.

Om 15.30 uur werd de terugreis aanvaard en binnen 10 minuten plensde het weer van de regen, maar dat deerde ons niet meer. Ter afsluiting werd om 18.00 uur een lekker gemeenschappelijk buffetdiner gebruikt in Gilze-Rijen, aangeboden door de regio.

Ook dat was prima verzorgd. Iedereen was meer dan tevreden.

Om 20.45 uur werd Driebergen weer aangedaan en om 21.30 uur was ook voor de leden uit de omgeving Barneveld de reis voorbij. Alle reacties waren buitengewoon positief.

 

Jaap Korten – Voorzitter Regio Midden-Nederland