woensdag 05 maart 2008

 

Verslag ledenbijeenkomst met spreker Peter Kooy over kraanvogels

 

Tevens Jaarvergadering op 14 februari met Secretarieel en Financieel verslag 2007

De opkomst voor deze Jaarvergadering is verheugend groot.

De voorzitter, Jaap Korten, stelt het zéér op prijs dat men, ondanks dat het Valentijnsdag is, toch in grote getalen is gekomen. Of is Aviornis soms dé Valentijn van de liefhebbers?

Spreker deze avond is de heer Peter Kooy over Kraanvogels.

Aan de hand van een Power Point presentatie worden allereerst de volgende onderwerpen behandeld:

  • Status AI – Vogelgriep: Afschermplicht ingegaan op 21 december 2007 gold alleen voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop en werd vanwege afgenomen dreiging vanuit Duitsland en Polen op 28 januari 2008 opgeheven. Voor de hobbyhouders was er alleen een advies, verwoord door de NWPP, waar Aviornis deel van uitmaakt.
  • Algemene Plaatselijke Verordening: De gemeente Schouwen-Duiveland is van plan geweest de APV voor het houden van bepaalde hobbydieren, vooral binnen de bebouwde kom, veel strakker aan te halen. Tegen deze plannen is breed geprotesteerd.
  • Mede door aangetekend bezwaar van organisaties, waaronder Aviornis, gaat het verscherpte plan niet meer door. Toch is het raadzaam de lokale APV’s van de gemeentes in de gaten te houden en waakzaam te blijven.
  • Stand Kweekverslagen Positieflijst met voetnoot: Er wordt een toelichting en beknopt overzicht gegeven van wat er inmiddels door de Aviornis Commissie Kweekverslagen is verzameld. En de herhaalde oproep vooral de benodigde kweekverslagen aan te melden. Ook voor die  soorten, waarvoor er al een kweekverslag is. Hoe meer, hoe beter.
  • Algemene Ledenvergadering Aviornis International Nederland op 12 april 2008: Er wordt uitgebreid promotie gemaakt om deze ALV in Zeeland te bezoeken. Met toelichting op het vrije middagprogramma op het Deltapark Neeltje Jans zelf, dan wel extra informatie voor een aanbevolen bezoek, op eigen gelegenheid, aan het natuurgebied Plan Tureluur aan de Oosterschelde.
  • Overzicht van de geplande Regio activiteiten in 2008 met mogelijke presentatie onderwerpen en reisdoel.

Dan geeft de secretaris, Loi Burger, een uitgebreid Power Point overzicht van alle Regio Midden-Nederland activiteiten in 2007 met foto’s van de evenementen, ter herinnering en als motivatie om in 2008 weer aan de activiteiten deel te nemen.

Daarna volgt het Financieel Jaarverslag 2007 en Begroting 2008, door de penningmeester, Jan Scheepstra. De kascontrole heeft met goedkeuring plaatsgevonden en de vergadering gaat akkoord met de cijfers.

Vanwege de goede resultaten én Valentijnsdag biedt het Bestuur de aanwezigen een gratis drankje aan en is er cake voor bij de koffie.

Na een Rondje Vraag & Aanbod en de pauze met verloting kan de heer Peter Kooy, van Kwekerij P. Kooy en Zonen uit ’t Zand (N-H), beginnen aan zijn zéér interessant en levendig verhaal over Kraanvogels.

Het houden en verzorgen van en kweken met de verschillende soorten Kraanvogels wordt uitgebreid toegelicht. Met goede tips voor huisvesting, gedrag en voeding. Verder over natuurbroed en eieren in de broedmachine en daarna opkweek.

Ook een indrukwekkend verslag van zijn georganiseerde reis naar Hokkaido – Japan, met foto’s van grote groepen Japanse Kraanvogels in een prachtig besneeuwd landschap, genomen onder bar koude omstandigheden.

De aanwezige leden vonden het een boeiende avond.

Pas om 23.00 uur werd de vergadering afgerond.

Jaap Korten
Voorzitter Regio Midden-Nederland