vrijdag 15 februari 2008

 

Aviornis op de Utrechtse Dierendagen

 

Verslag van dit 3-daags evenement in de Veemarkthallen

Tijdens het weekeinde van 21, 22 en 23 december 2007, voorafgaande aan Kerstmis, hebben de Utrechtse Dierendagen plaats gevonden in de Voordorphal van het Veemarktcomplex.

De Utrechtse Dierendagen is een nieuw concept, waarbij de Avicorni Kleindierenshow Nederland, georganiseerd door Avicultura en Ornithophilia, deze keer voor het eerst een samenwerking was aangegaan met VHM-Events, bekend van Dierenpret Houten en Zwolle, waardoor een groot 3-daags dieren evenement is ontstaan.

Door Ornithophilia was een groot aantal sierduiven bijeen gebracht en bij Avicultura was de Bondsshow van de NBS ondergebracht. Het opbouwen en inkooien was op donderdag 20 december en de keuring op vrijdag 21 december van hoenders, sier- en watervogels, oorspronkelijke duiven, sierduiven en pels- rasdieren, zoals konijnen en cavia’s. VHM-Events hield op de zaterdag en zondag verschillende evenementen, waaronder Exoknaag en de Pro Saint kattenshow.

Aviornis International Nederland was prominent aanwezig. De organisatie was in handen van Regio Midden-Nederland. Ondanks de koude hal tijdens de eerste dagen is er met veel ijver en plezier een prachtige Aviornis stand opgebouwd, die alom bewonderd werd en waarvoor wij vele complimenten hebben gekregen van zowel de organisator, Jan van het Meer, en andere standhouders als ook van bezoekende Aviornis leden en overige bezoekers.

Wij hadden direct bij de ingang een indrukwekkende vogeltuin aangelegd op een oppervlakte van 250 m2. Zonder enige twijfel de mooiste blikvanger, waar bezoekers naar diverse Aviornis vogels, met informatieve beschrijving, konden kijken en informatie kregen over Aviornis als vereniging van en voor liefhebbers. Er was een grote volière van 9m x 6m opgericht, welwillend beschikbaar gesteld door De Nettenlijn uit Cuijk, met daarin Rode Ibissen, Kluten, Kroeskopparelhoenders, Temminck Tragopanen, Chinqui Pauwfazanten en Kamhoenders.

Daarbij een groot vijverperk met daarin een vijver van 4m x 4m met watervogels, zoals Keizersganzen, Roodhalsganzen, Krooneenden, Sikkeleenden, Carolina- en Mandarijneenden, Amerikaanse Smienten, Nonnetjes en statige Coscoroba Zwanen.

Tevens een dubbele aluminium volière met aan de ene kant een collectie Wilde Duiven ( Senegal tortels, Diamant- en Peru duifjes, Bronsvleugel duif) en twee koppels Roul-Roul’s.

In de andere vier Kookaburra’s, die door hun imposante verschijning en doordringende luide roepen veel bekijks trokken.

De gehele vogeltuin was volop aangekleed met mooie planten, heesters en zelfs toepasselijke kerstbomen, beschikbaar gesteld, gebracht en opgehaald door Tuinmarkt Johan van Frankenhuijzen, tevens Aviornis regiolid.

Een ander regiolid had verschillende tuindecoraties verzorgd, waaronder plantenbakken, bloemdecoraties met orchideeën en lelies en een Tuinbank op grote karrenwielen, waar bezoekers op konden zitten om naar de watervogels in het vijverperk te kunnen kijken. Ook waren er potten met siergrassen, van weer een ander Aviornis lid.

Voor het eerst waren ook de prachtige nieuwe Aviornis banners en posters te bewonderen. Rondom opgesteld, zodat van alle kanten duidelijk werd gemaakt wie en wat Aviornis is.

Onze stand en marktkraampjes werden bemand door de Regiobestuursleden van Midden-Nederland, afwisselend ondersteund door enkele enthousiaste Regioleden, leden van Jong Aviornis Nederland en Hoofdbestuursleden. Er werden informatieve DVD’s vertoond over de vogelwereld van Aviornis.

Zoals misschien te verwachten, was er zwakke belangstelling voor de keuringsdag zelf en ook op vrijdagavond kwamen de bezoekers hoofdzakelijk voor de toespraken en de uitslag van de keuring.

Op zaterdag trok het totale evenement ook matig bezoek, wellicht vanwege het prachtige winterse landschap en de laatste schaatsmogelijkheid op natuurijs. Maar het totaal aantal bezoekers stemde op zondag tot tevredenheid.

Een gemêleerd gezelschap kwam met name voor de honden, katten, konijnen, cavia’s, muizen, hamsters, ratten maar ook voor de mini paardjes en terraria. Ook waren er veel kromsnavels in rijen volière kooien.

Hoewel wij helaas geen nieuwe leden ter plekke hebben mogen inschrijven, was er wel degelijk belangstelling voor de verscheidenheid van onze vogels en was het verheugend verscheidene Aviornis leden uit zowel regio Midden-Nederland, als ook uit andere regio’s, o.a Holland, Zwolle, Drenthe, Friesland, Brabant en Limburg, te kunnen begroeten. Ook de bezoeken van Hoofdbestuursleden werden zeer gewaardeerd. Tevens werden er Watervogelboeken, Aviornis Tijdschrift binders en geborduurde Aviornis shawls verkocht.

Er waren net voldoende betalende bezoekers voor de organisator, Jan van het Meer, om positief te overwegen volgend jaar weer het evenement Utrechtse Dierendagen, samen met Avicorni, te organiseren. En wie weet doet Aviornis volgende keer weer mee.

Het bestuur bedankt iedereen hartelijk voor de ondersteuning en inspanning bij de voorbereidingen, opbouw, stand bezetting en het afbreken. Zonder zulke enthousiaste mensen is een Aviornis promotie als deze onmogelijk. De combinatie van de drukke dagen voor Kerst en het winterweer maakte de opoffering van tijd extra speciaal. En vanzelfsprekend ook hartelijk dank voor de beschikbaar gestelde materialen en  prachtige vogels. Daar ging het tenslotte toch allemaal om, in het belang van onze hobby.

Jaap Korten
Voorzitter en Regio Website redacteur