vrijdag 15 februari 2008

 

Verslag Ledenbijeenkomst met gastspreker Merlijn van den Wittenboer

 

Verslag Ledenbijeenkomst van 22 november 2007 – Regio Midden-Nederland

De opkomst is gelukkig weer behoorlijk, ondanks de grote drukte en files op de wegen die avond.

Om even na 20.00 uur opent de voorzitter, Jaap Korten, de vergadering en heet iedereen van harte welkom, in het bijzonder de spreker van deze avond, de heer Merlijn van den Wittenboer en zijn vrouw van Fazanterie De Rooie Hoeve te Heeswijk Dinther.

Als eerste worden een aantal onderwerpen besproken.

  • Een herhaald dringend verzoek voor de nog ontbrekende Kweekverslagen voor Aviornis gerelateerde vogels op de Positieflijst met voetnoot. Er is nog slechts een jaar de tijd want wanneer er eind 2008 geen Kweekverslagen kunnen worden aangemeld mogen die vogels niet meer gehouden worden en volgt er vermoedelijk een uitsterf beleid. Er wordt nogmaals op gewezen dat de privacy van de kweker gewaarborgd is d.m.v. een alleen bij Aviornis bekende codering voor de registratie.
  • Er wordt nogmaals een oproep gedaan voor medewerking aan de Utrechtse Dierendagen in december. Een tweetal regioleden stellen zich naderhand beschikbaar.
  • De datum voor de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 12 april 2008 wordt gemeld, welke zal worden gehouden in het Deltapark Neetje Jans te Burgh Haamstede. Na het vergader gedeelte zal er een presentatie worden gehouden over het Plan Tureluur en tijdens het vrije middagprogramma is er naast de attracties op het Deltapark ook de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het Plan Tureluur te bezoeken.
  • Besproken wordt de hernieuwde uitbraak van AI vogelgriep in Engeland en de vastgestelde papegaaienziekte begin november bij een vogelshow met keuring in Weurt bij Nijmegen.
  • Voor 2008 zal voor de ringen weer het ENTENTE systeem worden gevolgd. De kleur zal grijs zijn.
    De zwarte ringen in 2007 waren een fout van de producent. En verwarrend omdat in 2004 de ringen volgens schema reeds zwart waren. De ringenprijs voor Aviornis leden is verlaagd tot € 0,25 per ring.
  • Er wordt melding gemaakt van een overleg dat heeft plaats gevonden tussen de Werkgroep Vogels van PVH, waaraan Aviornis deelneemt, met de Vogelbescherming Nederland, aangaande hun gewraakte rapport “Gekweekt met Vangkooi”. Voortschrijdend inzicht bij VBN heeft er inmiddels toe geleid dat de vogel verenigingen en bonden nu als bonafide worden beschouwd en er gezamenlijk tegen georganiseerde criminele vang en/of ring praktijken dient te worden opgetreden.

Er blijven bij VBN echter twijfels over de fraude gevoeligheid van de ringensystematiek.

Nader overleg volgt.

Tijdens de pauze met verloting wordt er onder de aanwezigen een korte enquête gehouden over de voorkeur van presentatie onderwerpen bij toekomstige Regio Midden-Nederland Ledenbijeenkomsten en reisdoelen voor busreis excursies.

Na een rondje Vraag en Aanbod van vogels, volgt de presentatie door de heer Merlijn van den Wittenboer, getiteld “Een Wandeling door Fazanterie De Rooie Hoeve”. Wellicht anders dan de titel doet vermoeden betreft het een inleiding over de opzet van de fazanterie, de betrokkenheid bij de WPA, de fokprogramma’s en het educatieve en onderhoudende doel van de stichting.

Het was jammer dat er geen uitleg of overzicht werd gegeven, aan de hand van foto’s, over de uitgebreide collectie fazantachtigen.

Na afloop werden er een aantal vragen gesteld en behandeld, o.a. over de (on)vruchtbaarheid bij Cabot Tragopanen.

Door de korte duur van de presentatie was het officiële gedeelte van de Ledenbijeenkomst vroeger afgelopen dan gewoonlijk, maar was er tijd om nog wat te drinken en vooral na te praten.

En de voorbereidingen voor de Utrechtse Dierendagen gedetailleerder met belangstellenden te bespreken. Daardoor werd het toch nog na 23.00 uur voordat de laatsten huiswaarts gingen.

 

Verslag: Jaap Korten
Voorzitter en Website Redacteur Regio Midden-Nederland