maandag 09 juli 2007

 

Verslag Busreis Excursie naar Huub Dijcks en Plantaria

 

Op zaterdag 19 mei 2007 was het dan eindelijk zo ver. Sinds lange tijd was er weer een busreis excursie voor de Regio Midden-Nederland leden. Er hadden zich 37 personen aangemeld en er was plaats genoeg in de ruime bus.

Het was mooi weer. Dus een uitgelezen dag voor buiten activiteiten.

De opstappunten waren in Driebergen bij Fowl Oase van onze secretaris Loi Burger en de carpoolplaats Appel en Ei bij Barneveld. Daarna ging het zuidwaarts naar Beesel in Limburg, waar wij de pauwfazanten en andere hoendercollecties van Huub Dijcks gingen bekijken.

Collectie Huub Dijcks

Wij werden vriendelijk begroet door Huub, gastvrij onthaald door zijn vrouw Mia en getrakteerd op koffie met koek op het terras met uitzicht op de prachtige planten en bloementuin, welke de hobby is van Mia Dijcks.

De groep werd in tweeën gesplitst en door Huub Dijcks langs de volières rondgeleid.

Zijn collectie is prachtig en uitgebreid en gehuisvest in mooie, van planten en struiken voorziene, aparte volières.

Te zien zijn zoal verscheidene soorten Kwartels, Patrijzen, Steenpatrijzen, Bospatrijzen, Zandhoenders, Tinamoes, Steppehoen, Roul-roul en zijn trots: de bijna complete verzameling Pauwfazanten: de Chinquis-, Bronsstaart-, Germain-, Maleise-, Rothschild- en Palawan Pauwfazant.

Met wat vertraging op het reisschema, door de groepsgewijze en relaxte rondleidingen met uitgebreide toelichting, namen wij afscheid van de familie Dijcks. En vertrokken wij richting Kevelaer-Twisteden in Duitsland naar het NiederRhein Natuurpark Plantaria.

NiederRhein Naturpark Plantaria

Daar aangekomen was de eerste gang naar het Parkrestaurant, ondergebracht in een grote serre, voor de gezamenlijke lunch. s’Morgens tijdens de busreis kon men een keuze opgeven uit 3 verschillende gerechten, dat werd doorgebeld naar Plantaria en zodoende konden de maaltijden redelijk snel op tafel komen.

Het geheel was zeer smakelijk en na het eten werd het park op eigen gelegenheid bezichtigd.

De grootste belangstelling ging vanzelfsprekend uit naar de uit meer dan 1000 vogels bestaande collectie, afkomstig uit vijf continenten, in thema’s ingedeeld. Zoals de Zuid-Amerika volières met een grote verscheidenheid aan Papegaaien, Kaketoes en Ara’s en een tropenhuis met exotische planten. En Europa-, Australië- en Azië- volières met grote verzamelingen hoendervogels.

Verder toevallig baltsende Witnekkraanvogels, Jufferkraanvogels, Maraboes, Ooievaars en Watervogels. En Nandoes op de Alpaca weide.

Ook de grote inloop volières met Papegaaien en Kakatoes werden goed bezocht.

Geregeld kwam men elkaar in kleine groepjes tegen en de stemming was opperbest.

Als wisselende tentoonstelling in de open lucht was er in de Seizoentuin een mooie, grote collectie natuursteen sculpturen uit Zimbabwe, waaronder abstracte beelden van vogels.

Om ongeveer half vijf was het verzamelen bij de bus, die tegen vijven kon vertrekken. Om half zeven werd Barneveld weer aangedaan en tenslotte om zeven uur was het einde van de reis in Driebergen. De reacties van de deelnemers waren zeer positief en met grote tevredenheid kijken wij terug op een geslaagde dag.

Het Regiobestuur is hierdoor aangemoedigd om volgend jaar weer een busexcursie op het programma te zetten en hoopt dan weer op de grote belangstelling en ook op diegenen die deze mooie dag helaas hebben gemist.

Jaap Korten – Voorzitter Regio Midden-Nederland