donderdag 15 februari 2007

 

Verslag Ledenbijeenkomst op 15 februari 2007

 

Jaarvergadering voor leden Regio Midden-Nederland en presentatie reisverslag naar de natuurparken van Botswana, door de voorzitter, Jaap Korten

Zwartmaskerduif
Oena capensis
Foto: Jaap Korten

Donderdag 15 februari 2007, PTC+ te Barneveld

Er is een vol programma en stipt 20.00 uur opent de Voorzitter de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

Regio activiteiten 2007
Allereerst volgt er een nadere toelichting over de meegestuurde Uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering van Aviornis International Nederland op zaterdag 14 april 2007 in Ouwehands Dierenpark te Rhenen, georganiseerd door onze eigen Regio Midden-Nederland, met de oproep aan de aanwezige leden vooral sterk te overwegen naar deze Algemene Ledenvergadering te gaan en zich daarvoor aan te melden.

Dan volgen de geplande evenementen van de Regio zelf.

Ten eerste de Busreis op zaterdag 19 mei 2007 naar de tuinen en hoender/vogel collectie van de Fam. Huub Dijcks te Beesel – Limburg, na de lunch een bezoek aan Plantaria te Kevelaer – Duitsland. Gememoreerd wordt de mooie en interessante presentatie van Huub Dijcks in oktober 2006.

Er wordt uitleg gegeven dat de kosten, incl. busreis, lunch en entree gelden, voor de deelnemers aan deze reis laag gehouden zijn. Mede mogelijk gemaakt door beoogde sponsering en belangenloze voordrachten door eigen Regio Bestuursleden op onze ledenbijeenkomsten dit jaar, zoals deze avond het geval is. In de latere pauze volgen verscheidene aanmeldingen voor deze busreis.

Naar aanleiding van de uitkomst van de vorig jaar gehouden enquête wordt er een extra excursie en samenkomst georganiseerd op zaterdag 14 juli 2007 met s’middags een bezoek aan de watervogel collectie van de Stichting “Fowl Oase” van Loi Burger, onze Secretaris, te Driebergen/Doorn en aansluitend op hetzelfde terrein een BBQ, om in ongedwongen sfeer na te kunnen praten over onze hobby. Ook hiervoor volgen even later aanmeldingen.

(Overigens zal de Regio Friesland op hun excursie dag in juni ook “Fowl Oase” aandoen.)

Aviornis Regio Midden-Nederland zal op zondag 25 maart 2007 deelnemen aan het grote Evenement Dierenpret Houten 2007, nabij Utrecht, georganiseerd door VHM-EVENTS. Er zullen verschillende evenementen tegelijk plaats vinden, waaronder katten, fretten, kleindieren, spinnen en insecten, reptielen en kromsnavels.
Aviornis zal een stand hebben en stelt een volière op in de hal van de kromsnavels, om promotie te maken voor onze liefhebberij. Het Regiobestuur hoopt op grote belangstelling.

Mededelingen van het hoofdbestuur
Dan volgen de mededelingen en informatie vanuit het Hoofdbestuur van Aviornis International Nederland.

  • Er wordt uitgebreid ingegaan op de ophok/afschermplicht per 3 februari 2007, n.a.v. de AI uitbraak bij een kalkoenbedrijf in Suffolk-UK en de weer opheffing daarvan per maandag 19 februari 2007.
  • Het belang van het werk van de NWPP, waarbinnen de Wetgevingscommissie van Aviornis zéér actief is en de protest brief van 7 februari en de uitgebreide brief van 12 februari 2007 van de NWPP aan min. Veerman van MinLNV  worden uitvoerig besproken en benadrukt. (Alles is daarover na te lezen op de Aviornis website.)
  • Vervolgens de brief van de Wetgevingscommissie aan de leden van Aviornis International Nederland van 18 januari 2007, geplaatst op de Aviornis Webpagina, betreffende de mogelijke problemen met AI-gevaccineerde vogels, die in de handel terecht komen en de regels die daarvoor gelden.
  • Dan het Nieuwsbericht van 13 februari 2007 op de website Aviornis Actueel, dat voor
  • AI-vaccinatie en hervaccinatie nieuwe type lichte aluminium breekringen zijn toegestaan, i.p.v. de ringen met lip, die het MinLNV tot nu toe gebruikte en voor dit doel ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk zijn gebleken voor onze vogels.
  • Bij hervaccinatie mogen de oude ringen vervangen worden door de nieuwe breekringen.

Jaarverslagen
Als eerste geeft Jan Scheepstra, onze Penningmeester Regio Midden-Nederland, een presentatie van de financiële resultaten 2006, na goedgekeurde kas controle. Achtereenvolgens de Inkomsten, Uitgaven en Balans. Het blijkt dat er een klein tekort is, mede omdat een sponsor is weggevallen.

Tenslotte de Begroting 2007. Ook hier wordt een klein tekort verwacht, maar er is goede hoop op een nieuwe sponsor. De vergadering heeft geen op of aanmerkingen en gaat met de stukken akkoord.

Dan doet Loi Burger, onze Secretaris Regio Midden-Nederland, een beknopt verslag van de Regio activiteiten in 2006.

Reisverslag van natuurparken in Botswana
Na dit officiële gedeelte van de Jaarvergadering vervolgt de Voorzitter, Jaap Korten, met de presentatie van zijn Reisverslag naar de natuurparken in Botswana in september 2006.

De fotosafari reis is, samen met zijn vrouw, ondernomen in een door hem zelfbestuurde 4X4 terreinwagen met kampeeruitrusting.

Er worden digitale foto beelden getoond van de landschappen, dierenwereld en vanzelfsprekend vogels, waaronder vele “Aviornis vogels” in hun natuurlijke omgeving.

Voor de pauze zijn er beelden van het gedeelte van de reis rondom het Okavango moeras.

Na de pauze met verloting volgt het tweede deel van de reis naar de natuurparken Chobe, Savute, Khwai, Moremi en Makgadikgadi.

Naast foto’s van de Big Five, zoals grote kudden Olifanten, groepen Buffels, Leeuwen, een Luipaard en Witte Neushoorns en ook ander groot wild, o.a. Nijlpaarden, Giraffen, Zebra’s en de antilopen: Kudu’s, Sabelantilopen, Waterbokken, Lechwe en Impala’s enz., zijn er indrukwekkende en prachtige close-up foto’s van de vogelwereld.

Van de “Aviornis vogels” zijn o.a. vertegenwoordigd: verschillende soorten eenden en ganzen, waaronder Witwangfluiteenden, Pygmee gansjes en Spoorwiekganzen, 6 soorten Tokken en Neushoornvogels, 3 soorten Trappen, 4 soorten Frankolijnen, 2 soorten Zandhoen en een Renvogel, 7 soorten Reigers, 4 soorten Ooievaars, 3 soorten Ibissen, 4 soorten Afrikaanse kieviten/pluvieren, 2 soorten Scharrelaars, 3 soorten IJsvogels, 3 soorten Bijeneters, een Muisvogel en Struisvogels in groepen en met jongen. Verder Roofvogels, Uilen  en Aasvogels en vele andere vogels, waaronder Wevers. Teveel om allemaal op te noemen.

Sluiting van de bijeenkomst
De aanwezigen vinden het een geslaagde avond met een boeiend verhaal en prachtige foto’s.

Jan Harteman, van Jong Aviornis en o.a. beheerder van de foto’s in de Aviornis Vogeldatabase op de website, merkt nog op dat een grote selectie van de getoonde foto’s van de “Aviornis vogels”  in deze Vogeldatabase geplaatst is. En dus daar ook nog te bekijken zijn.

Vanwege het drukke programma sluit de voorzitter pas om 22.50 uur de vergadering, dankt de aanwezigen voor hun komst en belangstelling en wenst iedereen een goede thuisreis.

Jaap Korten, voorzitter regio Midden Nederland