donderdag 23 november 2006

 

Verslag Ledenbijeenkomst 5 oktober 2006

 

Presentatie door de heer Huub Dijcks uit Beesel- Limburg.

Er is een goede opkomst voor deze bijeenkomst en er heerst reeds een plezierige sfeer, misschien wel door een andere, meer speelse opstelling van de tafels en stoelen in de vergaderzaal. Om even na 20.00 uur opent de huidige voorzitter, de heer Jaap Korten, de vergadering en heet iedereen van harte welkom. In het bijzonder de vorige voorzitter, de heer Hans de Geus en de spreker voor na de pauze, de heer Huub Dijcks uit Beesel.

Het voltallige, nieuwe Regio Bestuur is aanwezig en wordt per persoon en functie voorgesteld.

Dan volgt een toelichting op de laatste stand van zaken betreffende de AI-problematiek, door de secretaris en tevens vogelziekten deskundige, de heer Loi Burger. Vragen hierover, vanuit de vergadering, worden beantwoord.

Daarna wordt een woord van dank gericht aan de heer Hans de Geus en tevens voor de, helaas wegens vakantie afwezige, afgetreden secretaris, de heer Rob van Mastwijk, voor hun inzet gedurende de vele jaren dat zij de Regio Midden-Nederland hebben aangevoerd. Tevens wordt een blijk van waardering voor beide ex-bestuursleden overhandigd.

Op verzoek van de aanwezigen wordt een rondje "Vraag en Aanbod" gehouden. De heer Jan Harteman van Jong Aviornis doet persoonlijk een oproep om overtallige vogels af te staan voor jeugdige beginnende liefhebbers. Tijdens de pauze worden de loten voor de gebruikelijke verloting, om de vereenigings kas wat te verruimen, verkocht en de prijzen worden direct na de pauze verloot. ( De penningmeester is tevreden met de opbrengst!) 

Dan is het moment aangebroken waarvoor iedereen gekomen is: de voordracht van de heer Huub Dijcks, die zijn nieuwste DVD- film Hoenderachtigen 2006 vertoont, gebruik makende van de beamer en groot projectie scherm van de PTC+ vergaderzaal. In beeld en geluid laat hij prachtige, zelfgemaakte en gemonteerde digitale opnamen zien van de hoenderachtigen in de mooie tuin van de Familie Dijcks en geeft daarbij mondelinge toelichting.

Achtereenvolgens zijn er opnamen van de Pauwfazanten- Bronsstaart, Rothschild, Germain, Chinquis, Maleise en Palawan. Alleen de Borneo pauwfazant ontbreekt in zijn collectie. Pauwfazanten zijn van oorsprong tropische bosbewoners, die van de warmte en een dichte begroeiing houden. De verblijven bij de Familie Dijcks zijn daarop mooi aangeplant en laten een natuurlijk gedrag toe, o.a. zien wij het baltsgedrag. Alle pauwfazanten leggen twee eieren per keer, alleen de Maleise legt er een.

Vervolgens zijn er de Tragopanen- Sathyr, Temminck en Coboth. De opnamen laten deze vogels zelfs in de sneeuw zien, ten teken dat ze redelijk goed tegen de kou kunnen. Tenslotte zijn er de Patrijzen- Roul-Roul, Rickett- of Bospatrijs en de Bergkuifkwartel, welke goed in een groepje kunnen worden gehouden. Tussen iedere vogelsoort wisseling zijn er schitterende opnamen van de bloemen en planten weelde in de tuin. De hobby van mevrouw Dijcks, die ook aanwezig is. Deze voorstelling duurt ongeveer 50 minuten en de aanwezigen zijn zo enthousiast over wat er is getoond, dat ondanks het reeds wat late tijdstip met een toegift graag wordt ingestemd.

Men kiest unaniem voor een film over Tinamoes. Op dezelfde wijze zijn er beelden van de Kuif- en de Roodsnavel-tinamoes, die prachtig gekleurde eieren leggen, verschillende soorten Zandhoenders en het Steppehoen, met kleine tenen voor de verschillen tussen erge kou en hitte in hun oorspronkelijk leefgebied. Er tussen door zijn er opnamen van o.a. de Dolksteek- en de Bronsvleugelduif, die de volieres met de voorgaande hoendersoorten delen. Ook met deze film zijn de toeschouwers zeer tevreden.

Om ca. 22.50 uur dankt de voorzitter allereerst de heer Huub Dijcks voor de prachtige, interessante en leerzame beelden en vervolgens de leden voor hun aanwezigheid en spreekt de hoop uit op eenzelfde goede opkomst bij de volgende Regio-ledenvergadering op 16 november 2006, vanzelfsprekend weer in het PTC+ Gebouw te Barneveld.