woensdag 17 januari 2007

 

Verslag Ledenvergadering van 16 november 2006

 

Om 20.00 uur opent de voorzitter, Jaap Korten, de vergadering en heet iedereen van harte welkom, in het bijzonder de spreker van deze avond, de heer Gerard Meijer van Ouwehands Dierenpark.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Het verzoek van de Ledenadministratie van Aviornis International Nederland om zelf de persoonsgegevens op volledige juistheid te controleren, b.v. aan de hand van een Aviornis computer adres etiquette met computer en stamnummer. Eventuele mutaties kunnen zelf worden doorgevoerd op de Aviornis Website Pagina of doorgegeven worden aan de sectretaris.
  • Er wordt gevraagd of de aanwezigen de Aviornis Website regelmatig bezoeken en of dan ook het Regio Nieuws wordt bekeken. Het blijkt dat ongeveer de helft de website wel (eens) bezoekt.
  • Dan vraagt de voorzitter of de aanwezige leden het antwoordstrookje hebben gezien op de AI-{Aviaire Influenza) problematiek circulaire van Aviornis International Nederland, voor diegenen die in de toekomst de informatie vanuit het Hoofdbestuur per post willen blijven ontvangen, omdat op landelijk niveau slechts 2% van de leden heeft geantwoord.   Het blijkt dat de overgrootte meerderheid dit niet heeft gezien of begrepen en dus in de toekomst van deze informatie verstoken zal blijven, omdat men de website van Aviornis niet of niet tijdig bekijkt. De uitnodigingen van Regio MIdden-Nederland worden blijvend voor één derde per email verstuurd en dus voor twee derde per post, ook in de toekomst.
  • Betreffende de AI-afschermplicht wordt besproken dat deze maatregel in België reeds per 1 november 2006 is opgeheven, maar dat Nederland, ondanks de lobby van de hobbyhouders verenigingen, niet onmiddelijk is gevolgd en dat de verwachting op het moment van de vergadering pas per 1 december 2006 zou zijn. De voorzitter vraagt of de aanwezige leden bezoek hebben gehad van de AID. Het bijkt dat er bijna geen controlle is geweest, met de uitzondering van één lid, waarbij de AID kwam op het moment dat de voorbereidingen tot afschermen wel reeds waren getroffen, het bestelde net  zo juist was afgeleverd maar nog niet geplaatst. Ons lid kreeg 3 dagen om het net te plaatsen en kreeg een dwangsom opgelegd. Het net werd op tijd aangebracht. Bij de na-controlle van de AID werden nog een paar kleine openingen aan de zijkanten van de grote overspanning opgemerkt, die ter plekke werden verholpen. Twee weken later ontving ons lid alsnog een officiële boete van € 100,--. Een onevenredige zware straf juist voor iemand die het initiatief tot het afschermen met netten reeds zelf in gang had gezet.
  • Verder wordt een persbericht van het Ministerie van LNV van 08-11-2006 besproken, betreffende de conferentie in Brussel over een samenhangend Europees Dierenziekten Beleid, waaronder natuurlijk ook AI valt. Nederland heeft daar advies uitgebracht met nadruk op preventie, vaccinatie, gegevensbeheer en een gedifferentieerd beleid met een op risico gebaseerde aanpak, waarbij rekening zou moeten worden gehouden met de speciale positie van hobbydieren, kleinschalige houderijen en wilde dieren. Hoewel dit een beetje positief voor hobbyhouders klinkt, leggen de Europeese lidstaten de nadruk op minimale verstoring van markt en handel. Dus toch weer het economische belang. Het blijft een kwestie van doorgaan met de lobby door de hobbydier organisaties, geduld en een lange adem.
  • De recente Aviornis uitgave Huisvestingsrichtlijnen voor Steltlopers wordt getoond met de mededeling dat deze in de nabije toekomst te koop zal zijn.
  • De vooraankondiging dat in een komend  Aviornis tijdschrift een overzicht zal komen van welke vogels Aviornis nog kweekverslagen wil hebben i.v.m. de negatief lijst. Er volgt een korte discussie, waarbij de heer Hans de Geus opmerkt dat zojuist was besloten de negatief lijst op te heffen en de daar op genoemde vogels tijdelijk op de positief lijst te plaatsen. Wanneer er binnen 2 jaar geen kweekverslagen zijn worden deze soorten weer van de positief lijst afgevoerd. Wanneer in de toekomst een bepaalde vogelsoort niet op de positief lijst staat, betekent dat automatisch dat deze vogelsoort niet hobbymatig (meer) mag worden gehouden.

Dan volgt een rondvraag met Vraag en Aanbod van gevraagde en/of beschikbare vogels. Gevolgd door de pauze met verloting.

Gastspreker Gerard Meijer, Ouwehands Dierenpark

Na de pauze geeft de heer Gerard Meijer, Assistent Manager Dieren van Ouwehands Dierenpark te Rhenen, een lezing over twee verschillende onderwerpen.

Ten eerste over de problematiek van eventuele samenwerking voor fokken/kweken van bepaalde diersoorten/vogels tussen Dierentuinen en Hobbykwekers.
Uit ervaringen is gebleken dat zo'n relatie moeilijk te verwezenlijken dan wel in stand te houden is. Hoofdoorzaak is dat de belangrijkste dierentuinen in Nederland lid zijn van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) en tevens ook lid zijn van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Daarnaast bestaat de overkoepelende organisatie WAZA (World Association of Zoos and Aquarium). Als regel geldt dat deze dierentuinen hun overtallige dieren/vogels etc. "om niet" (zonder aanschaf/verkoop bedrag, alleen transport kosten) met andere Lid Dierentuinen uitwisselen. Men kan en mag ze niet verkopen en zeker niet aan de handel.

Voor bedreigde (dier)soorten zijn er fok/kweek programma's opgesteld, de z.g.n. EEP's (European Endangered Species Programm's). De dieren/vogels die tot deze programma's behoren zijn in feite eigendom geworden van het specifieke fok/kweek programma en niet meer van de dierentuin zelf. De leiding van zo'n programma besluit welk dier of welke vogel waar naar toe wordt verplaatst in het belang van het voortbestaan van de soort, danwel om eventuele inteelt te voorkomen.

In het verleden is het voorgekomen dat bepaalde dieren/vogels vanuit een programma bij Hobbykwekers werden ondergebracht, maar dat er over het eigendom of de waarde van de jongen grote problemen ontstonden. Het fokprogramma wilde de jongen "om niet" verplaatsen, maar de Hobbykwekers wilden er geld voor zien (tenminste om de kosten van opfokken en verzorging te dekken) en ze desnoods aan de handel verkopen, hetgeen verboden is onder de regels die de Dierentuinen en Fokprogramma's zijn overeen gekomen. Ook bij successie- erfenissen zijn er problemen ontstaan met de erfgenamen om soortgelijke redenen.

Daarom wordt er geen gebruik meer gemaakt van samenwerking met Hobbykwekers, ondanks het feit dat men erkent dat er wel degelijk grote kennis bij de desbetreffende Hobbykwekers aanwezig is. Voor wat betreft vogels, vanwege specialisatie, vaak nog meer dan bij de Dierentuinen door hun differentiatie.

Het tweede deel van de lezing gaat over de AI (Aviaire Influenza=Vogelgriep) inenting problematiek bij Ouwehands Dierenpark.  Alle, niet gewoonlijk reeds afgeschermde vogels, dus met open buiten uitloop, zijn eind 2005 bij Ouwehands Dierenpark ingeënt met de volledige procedure van twee keer enten en bloedafname. Dus ook vogels die niet onder de algemene afschermplicht vielen, zoals kromsnavels en loopvogels. Een enorm intensieve en tijdrovende klus en administratie, die gelukkig geen slachtoffers heeft veroorzaakt. Ook bleek er geen of nauwelijks invloed te zijn geweest op de kweekresultaten.

De heer Gerard Meijer laat beelden zien van deze omvangrijke operatie van vangen, enten, weer vangen, enten en bloedafnemen. Eind 2006 wordt de hele procedure weer herhaald.

Na de rondvraag en een discussie bedankt de voorzitter om ca. 22.45 uur de heer Gerard Meijer voor de interessante onderwerpen in zijn voordracht , de leden voor hun aanwezigheid en belangstelling en sluit de vergadering.