dinsdag 20 april 2004

 

Dagje Kölner Zoo op 17 april 2004

 

Op 17 april vertrokken we met circa 70 personen vanuit Herpen met een bus en een extra auto richting Duitsland om daar de dierentuin van Keulen te bezoeken. Hoewel we al om 7 uur vertrokken, was iedereen goed te spreken over het prachtige weer dat ons voorspeld was. Even over de Duitse grens hebben we in een wegrestaurant koffie gedronken en enkele anderen konden hun lege magen nog wat vullen met Duitse koek of broodjes.
In de bus werd bijgekletst over het prille broedseizoen. Enkele mensen hadden al eieren, en vele anderen hadden hoge verwachtingen.

Om 10.00 uur stonden we in het park. Nog weinig mensen kenden deze dierentuin, dus we lieten ons verassen. Hoewel het park midden in de stad ligt en je aan de randen van het park ook duidelijk de omliggende bebouwing kunt zien, is het toch een ruim opgezet park met veel botanische onderdelen.
Zo zijn vooral veel grote bomen voorzien van naambordjes.

Maar we kwamen natuurlijk voor de dieren. Het park is zo'n 20 ha groot en laat in de dierverblijven een grote verscheidenheid aan dieren zien. Ook vogels krijgen er veel aandacht, voor Aviornis-leden is er dan ook veel te zien. Maar we begonnen met kamelen, stokstaartjes en wasberen. Hierna kregen we een mooie vijver in zicht waarop Chileense en Cubaanse flamingo's vertoefden. Opvallend waren hier ook de mooie groepjes Zuid-Amerikaanse eenden (Chilismient, Bahamapijlstaart, rode slobeend e.a.), zwarthalszwanen, grijskopganzen en kuifhoenderkoeten. Na perken met 3 Aziatische berensoorten en cheetah's waren we bij de volgende vijver aanbeland. De roze pelikanen waren nog in hun winterverblijf, enkele andere bewoners waren witnekkraanvogels. Ook bij de volgende vijver kon iedere vogelliefhebber zijn ogen de kost geven, want hier waren het Europese soorten die we zagen: Europese flamingo, groepen krooneenden, bergeenden, slobeenden en Europese smienten. Om nu eens niet alleen vogels te noemen kan ik u melden dat we ook veel andere dieren hebben gezien.
Zo is er een bijzonder groot olifantenpark aangelegd dat minstens 10 % van het totale park zal gaan innemen. Hier komen in de zomer van 2004 zo'n 15 tot 20 Aziatische olifanten en bovendien is er nog ruimte voor enkele stieren. Grootse plannen dus!

Toen we bij twee grote volières kwamen aangelopen, zagen we bij enkele mensen de gezichten wat betrekken toen bleek dat het hier om verblijven ging voor katachtigen zoals sneeuwluipaarden. Toch waren dit ook prachtige verblijven waar de dieren veel ruimte hadden! In de volgende volière zouden enkele gierensoorten te zien zijn... maar nu even niet, helaas. Gelukkig konden we in de Regenwaldhalle ons hart weer ophalen aan veel mooie vogelsoorten en andere dieren: kroonduiven, Vietnamfazant, dubbele neushoornvogel, bronsnekfazantduif, roodoogvruchtenduif, bronsstaartpauwfazant, karmijnkapvruchtenduif... om er maar enkele te noemen. Het volgende pad leidde ons naar de mensapenhal. Hier konden we o.a. bonobo's en orang oetans zien.

Inmiddels was het tijd om eens te genieten van een hapje en iets te drinken, dus de meesten trokken richting een terrasje. Na een korte pitstop konden we aan de westzijde van het park weer veel andere dieren bewonderen;
Californische zeeleeuwen, Przewalskipaarden en zeehonden waren enkele van de bewoners. Maar de vogels kregen toch alweer veel meer aandacht. Wat dacht u van enkele volières met weideen strandvogels.

Jan Harteman