vrijdag 20 februari 2004

 

Jaarvergadering op 17 februari 2004

 

In aanwezigheid van 72 personen opent de voorzitter de vergadering met een welkom voor alle aanwezigen en in het bijzonder de nieuwe leden en de heren Kreijger, voorzitter van Aviornis Nederland, en Dick Hamer, die een diaserie zal verzorgen.

De secretaris leest de notulen voor. Dhr. van Lier merkt op dat ons verslag in Aviornis toch wel veel korter is dan de voorgelezen notulen. Hem wordt uitgelegd dat de redactie de notulen gebruikt voor het maken van een kort verslag in het Aviornisboekje dat een ander lezerspubliek bereikt.

Het jaarverslag van de secretaris wordt positief ontvangen. De penningmeester krijgt voor zijn verslag van de financiƫn een pluim en applaus.

Bij de bestuursverkiezing is dhr. Bardoel aftredend en herkiesbaar. Hij wordt unaniem herkozen.

Als de heer Kreijger aan het woord komt, gaat het in eerste instantie toch weer over de vogelpest. Hij verklaart dat het hoofdbestuur heel veel werk verzet heeft. De meeste bestuursleden hebben, ondanks hun eigen werkkring, vaak en vele uren in Den Haag gelobbyd. Maar ondanks deze inzet ging alles
helaas niet echt van een leien dakje. Het was echt oorlog!! Het ministerie is zich echt een ongeluk geschrokken van het grote aantal hobbydierenhouders waarvan de vogels afgemaakt moesten worden en de impact die dit in het land gehad heeft. Men realiseert zich dat er voor een herhaling daarvan geen draagvlak is.

We hebben goede hoop dat we bij een onverhoopte nieuwe uitbraak mogen enten. Daarnaast moet er onderzoek plaatsvinden of onze vogels, in het bijzonder watervogels, vatbaar kunnen zijn voor vogelpest of de ziekte kunnen verspreiden. Zulk onderzoek is bijzonder duur, veel duurder dan Aviornis kan opbrengen en het ministerie van LNV is daarom gevraagd het resterende bedrag ter beschikking te stellen.

Gevraagd naar een eventuele zwarte lijst van dierenartsen, antwoordt dhr. Kreijger dat het HB hier zeker niet aan zal meewerken. We hebben genoeg van alle negativiteit. Er is een evaluatie gemaakt voor het ministerie. Zij moeten er wat mee doen en wij moeten nu positief werken aan een overlegkader
waarmee herhaling voorkomen kan worden.

N.a.v. het vossenprobleem wordt opgemerkt dat er natuurlijk met partijen over gesproken wordt, maar dat verenigingen met andere belangen ook een fl inke stem in het lobbycircuit hebben.
Dhr. Harteman vraagt om promotiemateriaal voor het werven van jonge leden. Hij denkt aan T-shirts, petjes, stickers en posters. Er blijkt niet veel op voorraad.

Dhr. Veldpaus roept de leden op om kweekverslagen van minder gehouden soorten op te sturen zodat deze in ons blad gepubliceerd kunnen worden. We willen toch graag van elkaar leren!
Dhr. Ladestein beklaagt zich dat de jaarvergadering van Aviornis samenvalt met het reeds anderhalf haar geleden aangekondigde uitstapje van de regio naar Keulen. Foutje HB, volgens onze voorzitter.

Na de pauze is er een diapresentatie door dhr. Dick Hamer. Hij reisde de hele wereld over en maakte prachtige dia's van hoofdzakelijk sierduiven. Een prachtige serie die hij met een prachtig commentaar omlijstte. Hij was zo enthousiast dat de voorzitter de vergadering pas om 23.15 uur sloot. Het was
weer een drukke en goede vergadering. De volgende vergadering is op dinsdag 21 september.

Els Heinink-Staal