24-09-12
Verslag Busreis regio Midden-Nederland 22 september 2012
Op zaterdag 22 september 2012 werd de jaarlijkse dagbusreis van regio Midden-Nederland gehouden.
Deze keer ging de reis naar Wisbroek en Overloon.
Er hadden zich maar liefst 52 personen aangemeld, waaruit blijkt dat onze leden steeds reislustiger worden.
Na een regenachtige week was het gelukkig mooi weer met een aangename temperatuur voor de tijd van het jaar. Veel zon en ook wat wolken. Dus was het goed om buiten te vertoeven.
Op tijd konden wij om 07.45 uur uit Barneveld vertrekken.
De busreis werd uitgevoerd door Van Vlastuin Tours uit Woudenberg.
Tijdens de rit van nog geen 2 uur naar Stramproy heeft Janna voor koffie, thee en koek gezorgd, waarbij zij bij het uitserveren spontaan hulp kreeg van Mariska en Jolanda.
Het ging zo voorspoedig dat wij een half uur voor de geplande aankomsttijd bij Wisbroek Breeding Center te Stramproy aankwamen.
Daar kregen wij eerst uitleg over de opzet en doelstellingen van Wisbroek en werden wij rondgeleid door de curator/hoofd verzorging.
Als eerste langs de linkerzijde van het complex met de nieuw gebouwde rijen volières. Links daarvan zijn de grote perken met kraanvogels.
Daar zagen wij onder andere meerdere koppels van de witnek- en de lel kraanvogels. Verder ook de grijze- en zwarte kroonkraanvogels, de paradijs- , Saris- , Japanse- en de toch zelden te zien zijnde Brolga of Australische kraanvogels. Allen prachtig en in goede conditie.
In de buitenvolières aan de rechterkant van het looppad is een enorme collectie neushoornvogels, toekans en arassaries gehuisvest.
En tevens de niet alledaagse witkuif toerako’s.
Met aantallen en bijzondere soorten waar menig vogelpark en dierentuin jaloers op zal zijn.
Alles mooi beplant en super schoon.
Elke volière geeft de vogels ook toegang tot een grote binnenvolière met broedgelegenheid. In de buitenvolières zijn sproei inrichtingen aangelegd, waar de vogels bij warm weer gebruik van maken en het komt ook de beplanting ten goede.
Aan de achterkant van het volièrecomplex zijn twee prachtig ingerichte grote buitenvolières. In de ene is onder andere een grote groep Europese bijeneters gehuisvest, tezamen met steltlopers, ijsvogels en wielewalen.
In de andere zwommen drie koppels, schitterend op kleur zijnde, Afrikaanse pygmee gansjes. In deze volière zijn ook grote groepen witvoorhoofd- en karmijnrode bijeneters gehuisvest. Verder Sahel of Abessijnse scharrelaars, kroonkieviten, kemphaantjes en een krokodillenwachter. Je kijkt je ogen uit.
Vervolgens loop je terug langs de rechterzijde van het complex met volières waar Zuidelijke hoornraven en een collectie roofvogels te zien zijn. Waaronder Afrikaanse zeearenden, secretarisvogels, Stellars arenden en koningsgieren. Aan deze zijde zijn ook allerlei reigersoorten, ibissen, lepelaars en ooievaars te bewonderen.
Verder zowel de “gewone’ als de blauwvleugel kookaburra’s.
En nog meer moois en interessants, teveel om op te noemen.
Ook zijn er Wallibi’s en kangoeroes. En een vijver met eenden.
Tenslotte mochten wij ook een kijkje nemen binnen het grote volièrecomplex, volledig voorzien van vloerverwarming. Dan zie je hoe de binnenverblijven er uit zien en zijn er nog meer kooien met andere soorten neushoornvogels, toekans en arassaries.
Ook zijn hier de opfokverblijven van de jonge vogels.
Alles buitengewoon indrukwekkend.
Voor de lunch waren er sandwiches en verscheidene drankjes meegebracht, die tijdens een soort picknick op de parkeerplaats werden genuttigd.
Om 12.45 uur vertrokken wij richting Overloon voor een bezoek aan het gelijknamige Zoo Parc, waar wij een uur later aankwamen en hadden wij vier uur de tijd om het park te bekijken.
De samenstelling van de aanwezige dieren is atypisch te noemen.
Zo is er weinig groot wild. Wel in het oog springend zijn twee cheeta’s en een groep wilde honden. Er is een uitgebreide collectie lemuren (halfapen), zoals maki’s en vari’s, afkomstig uit Madagaskar.
Verder gibbons (slingerapen) en een groep bijzondere baardapen.
Op route1 is de eerste aanblik het Maidan gebied waarin centraal de grote vijver met een groep kroeskoppelikanen, Indische streepkop ganzen en een aantal rode casarca’s.
Daarbij lopen juffer- en witnek kraanvogels, samen met Sika herten en Indische antilopen.
Op een relatief klein park oppervlak zijn de dierperken zeer ruim en natuurlijk aangelegd. Daarbij is er een afwisseling van dieren en vogels, soms gecombineerd, zoals een paartje Japanse kraanvogels met Muntjak antilopen. Er is een kleine kolonie Europese ooievaars en een groep grote flamingo’s.
Op route 2 zijn zelfs overwegend vogels gehuisvest. In een natuurlijke hoge volière zijn strohals- en rode ibissen. Ook is er een paartje Noordelijke Abessijnse hoornraven. In een andere volière de prachtig gekleurde Himalaya glansfazant. En verder kap- en palmgieren.
Om zes uur stond er in een aparte zaal van het restaurant een buffet diner voor ons klaar, waarover men zeer te spreken was en dat een ieder zich goed liet smaken.
Om 19.45 uur zaten allen voldaan weer in de bus en na een rit van een uurtje waren wij precies volgens planning terug in Barneveld.
Over en weer waren er dankbetuigingen voor de organisatie en de buitengewoon gezellige en gemoedelijke sfeer onder de deelnemers.
Er wordt al weer uitgekeken naar een volgende reis.
Jaap Korten
Voorzitter regio Midden-Nederland