24-03-11
Gezellig op reis met regio Midden-Nederland naar Duitsland
Het was zaterdag 19 maart 2011 prachtig weer en dus fantastisch om buiten te vertoeven. Gelukkig had het mooie weer, ondanks de regendag voorafgaande aan de busreis, niet te vroeg gepiekt. Weliswaar vertrokken wij om 7.15 uur met mist vanuit Barneveld, maar het klaarde onderweg in Duitsland al snel op en werd het een stralende, zonovergoten dag.
Door velen van onze leden was veelvuldig gevraagd om een bezoek te brengen aan de vogeltuin van de familie Spitthöver te Enniger en de Lundi-Farm van de heer Ludger Bremehr te Verl.
Waar het ons voorjaar 2010 niet lukte om afspraken voor deze reisdoelen te kunnen maken, was het ons nu wel voor dit jaar gelukt!
Wij hadden gekozen voor een zo laat mogelijke datum in het voorjaar, waarop Lundi-Farm ons nog toeliet, voordat het broedseizoen begint.
En de watervogels volledig op kleur zijn.
Gezien deze interessante reisdoelen was de bus al snel vol geboekt.
Ons reisgezelschap telde maar liefst 58 personen. Niet alleen uit regio Midden-Nederland, maar ook met leden uit regio Holland, Oost, Nijmegen en zelfs Zeeland.
Je kan dus wel spreken van nationale interesse in onze busreis.
Er werd dus reikhalzend naar deze reis uitgekeken.
Onderweg werd in de bus koffie met koek uitgedeeld.
De sfeer was meteen uitstekend. Men had er zin in.
Keurig op tijd arriveerden wij op ons eerste bezoek adres te Enniger, waar wij zeer hartelijk werden verwelkomd door de heer en mevrouw Spitthöver. Wij konden direct aan de bezichtiging van de prachtig aangelegde tuin met waterpartijen beginnen. Je kan zien dat er veel aandacht is besteed aan het ontwerp en dat het met liefde wordt onderhouden.
De zoon des huizes is hovenier en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.
De familie Spitthöver heeft een mooie collectie eenden en ganzen, met grote groepen harlekijn- en ijseenden, Koningseiders en rotganzen, verspreid over de diverse vijverperken.
De perken lopen, met slechts lage afscheidingen, zeer natuurlijk in elkaar over en zijn niet overvol, zodat het gras er in dit vroege voorjaar nog steeds goed bij lag. Je waant je in een klein parkje.
De eerste voorjaarbloemen kleurden vrolijk in het zonlicht. De verharde paden lopen langs en om de vijvers, zodat er overal een goed zicht is.
Op de eerste vijver waren naast nonnetjes o.a. de niet alledaagse roodooreenden te zien en Eyton fluiteenden. Ook sikkeleenden, Europese slobeenden en ruddy ducks.
Vervolgens een perk met Chinese- en kuif zaagbekken.
Verderop waren er middelste zaagbekken. Ook zijn er een aantal opkweek perkjes, waar jonge buffelkopjes druk in de weer waren.
In een apart verblijf, een soort glazen kas, zat een trio Indische (katoen)pygmeegansjes, die niet winterhard zijn.
Volgens ons onvolprezen Aviornis Watervogels Houden boek worden ze zelden bij Europese liefhebbers aangetroffen, maar bij de fam. Spitthöver zijn ze aanwezig!
Iedereen was onder de indruk van de fraaie aankleding.
Wij hadden voor dit bezoek 1.5 uur uitgetrokken en die tijd werd ook ten volle benut.
Ter afsluiting kregen wij op het terras glaasjes bessenjenever, schnaps en koekjes aangeboden.
Als dank voor de genoten gastvrijheid bood de voorzitter Jaap Korten de heer en mevrouw Spitthöver een mand aan met typisch Hollandse luxe levensmiddelen en een fles korenwijn.
Toen was het tijd om naar Verl te rijden.
Na een klein uurtje kwamen wij bij de Lundi-Farm aan en werden persoonlijk door de heer Ludger Bremehr welkom geheten.
En kregen allen als welkomstgeschenk een Lundi balpen uitgereikt.
Daarop begon het eerste gedeelte van de rondleiding.
In tegenstelling tot bij de fam. Spitthöver zijn de looppaden op de Lundi-Farm niet verhard. In feite loopt men gewoon over gras. Maar ook hier had het gelukkig al tijden niet geregend en ook niet, zoals bij ons in Nederland, de voorgaande dag. Daardoor was het goed begaanbaar. Door andere regio’s, die eerder bezoeken aflegden, waren wij gewaarschuwd dat het er best modderig kan zijn. Dus troffen wij het.
Als eerste werden wij tegemoet getreden door een overmoedige Hawaï gans, die tussen het grote gezelschap bleef lopen, maar uiteindelijk toch zijn ongenoegen over de indringers liet blijken.
Meteen waren er al, voor de meesten van ons onbekende, Patagonische booteenden te zien. Verderop een behoorlijke groep zwarthals zwanen en een aantal kleine of Bewick-zwanen. Onverwacht kom je dan bij een weide met zeer makke elanden en rendieren.
Vervolgens een aaneenschakeling van watervogelperken. Vaak met gemengde bewoners, maar ook aparte perken voor de meer agressieve soorten, zoals Australische- en paradijs casarca’s. Verder zijn daar meerdere paren Magelhaen booteenden te zien. Weer volgens ons Watervogels Houden boek worden ze weinig gehouden en wordt er zelden mee gekweekt. Bij Ludger Bremehr lukt dat zo te zien prima!
Ook zwaanganzen, Coscoroba zwanen en broedparen zwarte zwanen ontbreken niet. Maar ook de meer “gewone” soorten, zoals prachtig op kleur zijnde bergeenden.
Na het bekijken van een paar perken met Alpaca’s was het tijd voor de lunch, die bestond uit een goed gevulde maaltijdsoep met stokbrood.
Op de ronde tafels stond volop frisdrank en bier. Bij de koffie kon er een uitgebreide keuze worden gemaakt uit verschillende cakesoorten.
Ludger Bremehr ging zelf rond met het schenken van glaasjes Duitse kruidenbitter.
Na de lunch werd de rondleiding vervolgd en kwamen wij bij waterpartijen met jonge geoorde futen en Magelhaen ganzen.
Daarachter zijn speciale volières aangelegd met stromend water waar unieke bergbeekeenden paarsgewijs zijn gehuisvest. Helaas waren zij kortstondig te zien, omdat zij zich in de broedkastjes verscholen.
Ook bij Lundi-Farm Bremehr zijn er grote groepen harlekijn- en ijseenden.
De papegaaiduikers die te zien waren, waren nog niet volledig op kleur.
Een collectie Steller eidereenden, om trots op te zijn, zwom druk heen en weer en veroorzaakte als het ware boeggolven. Ook hier Konings-, Europese- en bril eidereenden, tezamen met zwarte zee-eenden.
Een geweldige combinatie.
Na door een grote, met netten overdekte, volière met waterpartij gelopen te hebben, waar o.a. Inca sternen rondvlogen, kwamen wij bij de galerij waar kraanvogels gehuisvest zijn. Verschillende paren Sarus- Chinese- witnek-, lel- en jufferkraanvogels waren daar te zien.
In een hoek ook kroeskopparelhoenders en Javaanse groene pauwen, waarover in het zojuist verschenen Aviornis Tijdschrift van februari 2011 artikelen te lezen zijn.
Er is een broedprogramma voor het auerhoen. Daarnaast waren er Himalaya berghoenders te zien.
Het is onvoorstelbaar en overweldigend hoeveel verschillende soorten, vooral watervogels, er bij Lundi-Farm Bremehr te zien zijn. En dan ook nog in grote getale. Het gaat te ver om hier alles te benoemen.
Wellicht de meest uitgebreide collectie watervogels in West Europa.
Daarna werd er achter een grote gemeenschappelijke vijver verzameld voor een groepsfoto.
Teruglopend naar de bus waren er grote pelikanen, waarbij men zomaar handen en armen in de bekken kon steken. En ook kroeskoppelikanen.
Een aantal leden waren geïnteresseerd om watervogels te kopen en die werden ondertussen gevangen. Er werden waardemunten uitgedeeld, die per zak Lundi voer een korting van € 1,- vertegenwoordigen bij vakhandelaren, die Lundi voer verkopen. Ook werden er ter plekke zakken voer ingeslagen.
Daarop namen wij om 17.00 uur afscheid van de familie Bremehr en werden door hen uitgezwaaid.
Weer in de bus werd er frisdrank of een biertje aangeboden, hetgeen in het warme middagzonnetje werd gewaardeerd.
Vervolgens op weg naar Gladbeck, waar bij Hotel-Restaurant Van der Valk een 3- gangen keuze buffet diner voor ons in een aparte zaal werd geserveerd, waarvan smakelijk werd gegeten. Er werd gezellig over de belevenissen van die dag nagekaart.
Om 20.30 uur zaten wij weer in de bus voor de terugweg naar Barneveld.
Met toespraken en dankwoorden van Piet Borst, vice voorzitter, voor de organisatie en Jaap Korten, voor de deelname en de gezelligheid, ging de rit snel voorbij. Er volgde een hartelijk applaus en er werd zelfs gezongen als dank voor de organisatie. Er werd meteen gevraagd wanneer de volgende busreis op stapel staat.
Jaap Korten noemde de mogelijkheid van meerdaagse reisdoelen rond Hemelvaartsdag 2012.
Maar ook dagtrips zullen zeker niet worden vergeten.
Geheel volgens tijdschema arriveerden wij om 22.00 uur op de carpoolplaats Appel en Ei bij Barneveld. En zo kwam er een einde aan een alweer zeer geslaagde busreis en wordt er verwachtingsvol uitgekeken naar de volgende.
Jaap Korten
Voorzitter