21-09-11
Verslag bijeenkomst Regio Oost-Brabant 5 september 2011
Verslag ledenbijeenkomst 5 september, met lezing door Jan Harteman
Na een welkom aan de leden voor de eerste bijeenkomst na het zomerreces, opent de voorzitter de bijeenkomst, welke bijzonder zou worden door de interessante dialezing.
Na de regulaire afhandeling van notulen en aanverwante zaken, werd het voor 18 september as. geplande uitstapje naar Paira Daiza in Brugelette besproken, waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn.
Voorts zijn alle leden op zondag 23 oktober as. om 11.00 uur welkom bij Huub Dijcks, aan de Hoogstraat te Beesel, om zijn collectie vogels te bewonderen.
De rubriek Over en tekort leverde, zo na het broedseizoen, weer voldoende stof op en daar de rondvraag geen bijzonderheden opleverde, werd aansluitend doorgestart met de dialezing.
Hiervoor was de hr. Jan Harteman uitgenodigd naar aanleiding van zijn bezoek aan de natuurreservaten Pantanal, ”Pousada Fazenda Ciricaca” en Parque Nacional “Da Serra da Canastra”in Brazilië.
Het moerasgebied de Pantanal strekt zich uit over 150.000 vierkante km en wordt ook wel drasland genoemd (nat en droog).
In het regenseizoen staat 80% onder water, het is vruchtbaar en is voor 99% privé bezit. Er grazen 8.000.000 stuks vee, verdeeld over 2500 bedrijven.
Het gebied bezit de rijkste biodiversiteit ter wereld met o.a. 650 vogelsoorten en wordt doorsneden door de 100km lange weg, de Transpantaneira, waarvan het beginpunt tevens de ingang vormt tot het natuurgebied.
De vele, enorme termietenheuvels tot wel 2 meter hoog, vormen voor veel vogels een welkome voedingsbron.
De diversiteit van de vogels maakt een soortbeschrijving onmogelijk; zo zijn er de ons bekende vogels, al dan niet met een Braziliaans tintje, maar tevens vogels die moeilijk zijn te determineren.
Slim zijn de watervogels die zich met vissen voeden; ze broeden in het droge seizoen, wanneer de waterstand laag is en de visdichtheid aanzienlijk toeneemt.
Naast vogels kent de Pantanal nog talrijke medebewoners zoals de reuzenmiereneter, kaaimannen, de rode neusbeer, dereuzenotter (2,5 m lang!), de pècari en tapir, verder de capibara, brulapen, teju's etc.
Vele mijlen verder werd nog een bezoekje gebracht aan Parque Nacional ”Da Serra da Canastra”.
In dit relatief droge, heuvelachtige gebied, wel met kleine stroompjes en watervallen, zou de zeer zeldzame Braziliaanse zaagbek voorkomen, welke aanvankelijk was verdreven door vroegere goudzoekers en watervervuiling.
Na het zoeken in talrijke zijstroompjes werd na drie dagen een koppel met vijf kuikens ontdekt.
De plaatselijke overheid stelt momenteel alles in het werk om de vogels “terug” te krijgen en bezit thans twee in gevangenschap uit eieren groot gebrachte Braziliaanse zaagbekken!
Het zal nog wel even duren, voordat we ze in ons land kunnen bewonderen.
De prachtige natuuropnamen maakte de avond onvergetelijk!
Peter Corvers