Grote flamingo

Phoenicopterus roseus

Log in om deze soort toe te voegen

De Grote flamingo (synoniem: Roze flamingo, Europese flamingo of Flamingo) behoort tot het geslacht Phoenicopterus binnen de familie van Flamingo's (Phoenicopteridae).

Deze grote roze vogel leeft in ondiepe, zoute wateren zoals lagunes, zoutmeren en estuaria verspreid over zuid-Europa, noord- en oost-Afrika en zuidwest-Azië. Ze vormen grote kolonies en voeden zich door water te filteren op kleine kreeftachtigen, algen en insectenlarven. Hun kleurrijke veren danken ze aan hun dieet. Ze vertonen sociaal gedrag en spectaculaire baltsrituelen.

Grote flamingo
Greater Flamingo (syn. antiquorum)
0
Flamant rose (syn. antiquorum)

Taxonomische indeling

Bird Order
Flamingo's (Phoenicopteriformes)
Bird Family
Flamingo's (Phoenicopteridae)
Bird Genus
Phoenicopterus

Ringmaat

Man 16.0 mm Vrouw 16.0 mm

Man:
De man heeft een opvallend roze verenkleed met een lichte glans. De vleugels zijn donkerder met zwarte slagpennen. De nek is lang en slank, met een subtiele kleurverandering naar wit bij de kop. De snavel is groot en gebogen, met een roze basis en zwarte punt. De poten zijn lang en roze, met een gladde textuur. De ogen hebben een lichte iris met een dunne, donkere oogring.

Vrouw:
De vrouw heeft een iets bleker roze verenkleed dan de man. De vleugels vertonen minder contrast, maar behouden de zwarte slagpennen. De nek is eveneens lang, met een geleidelijke overgang naar een lichtere kop. De snavel is vergelijkbaar in vorm, maar iets minder robuust. De poten zijn roze, maar kunnen een iets lichtere tint hebben. De ogen hebben een vergelijkbare lichte iris en oogring als de man.

Juveniel:
Juvenielen hebben een grijsbruin verenkleed met een matte uitstraling. De vleugels zijn minder contrastrijk, met donkergrijze slagpennen. De nek is korter en dikker, met een gelijkmatige kleurverdeling. De snavel is recht en grijs, met een donkere punt. De poten zijn grijsachtig en minder opvallend. De ogen zijn donkerder, met een onopvallende oogring.

Kuiken:
Kuikens zijn bedekt met een zachte, grijze donslaag. De snavel en poten zijn lichtgrijs en onopvallend.

Bekijk ook:

  • Tijdschrift 276